GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sudan: Paravojska zauzima ključne zgrade, ima mrtvih civila

Sudan: Paravojska zauzima ključne zgrade, ima mrtvih civila
KAOS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2023 / 20:18
Autor: SEEbiz / index.hr
ZAGREB - Danas je u Sudanu došlo sukoba paravojnih snaga i vojske zemlje. Sukobili su se zbog predloženog prijelaza na civilnu vlast.

Paravojska tvrdi da je zauzela najvažnije zgrade, dok čelnik sudanske vojske to opovrgava. Građani su u glavnom gradu Kartumu tražili zaklon i bježali od pucanja.

Na ulicama su viđena oklopna vozila i čuju se pucnjevi. Smrtno su stradala tri civila, više je ozlijeđenih.

Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Sjedinjenih Država održali su telefonski razgovor kako bi govorili o trenutnoj situaciji u Sudanu, objavila je saudijska državna novinska agencija.

Ministri su pozvali na zaustavljanje vojne eskalacije i povratak na okvirni sporazum između civilnih političkih snaga i vojske u Sudanu, javlja Reuters.

"Egipatska vojska pomno prati situaciju u Sudanu i koordinira s relevantnim sudanskim vlastima kako bi zajamčila sigurnost egipatskih snaga", rekao je glasnogovornik vojske, pukovnik Gharib Abdel Hafez.

Njegova izjava uslijedila je nakon što su sudanske paravojne Snage za brzu potporu podijelile video za koji su rekli da prikazuje egipatske trupe koje su im se "predale" u Meroweu na sjeveru Sudana nakon sukoba između skupine i sudanske vojske.

Sudanski središnji liječnički odbor poziva građane da izbjegavaju izlazak na ulice, na krovove ili na otvorene prostore tijekom povećanja sukoba i širenja u četvrti, gradove i zgrade.

"Ostanite kod kuće i držite se podalje od prozora. Velik je broj ozlijeđenih. Apeliramo na sve snage da hitno zaustave sukobe i otvore siguran prolaz ozlijeđenima kako bi im se pružila liječnička pomoć", navode liječnici, piše CNN.

Šef sudanskih paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF), general Mohamed Hamdan Dagalo, nazvao je sudanskog vojnog čelnika generala Abdela Fattaha al-Burhana "kriminalcem" u intervjuu za Al Jazeeru.

Dok su obje strane razmjenjivale optužbe, Dagalo je okrivio sudansku vojsku za poticanje sukoba. Tvrdi je da su njegove snage uvučene u sukob sa sudanskom vojskom nakon napetosti oko nedavnih pregovora vezanih uz obnovu civilne vlade.

Dagalo je rekao da su RSF i druge skupine uključene u pregovore bile spremne sjesti sinoć s al-Burhanom i postići dogovor. "No, onda smo iznenada vidjeli mnoge snage koje su opkolile naše snage u kampovima, ulicama i zatvorenim mostovima", rekao je.

"Zbog ovog kriminalca nismo imali izbora nego voditi ovu bitku. Napali su nas i udarili po nama, morali smo uzvratiti nakon što su nas opkolili. Moja grupa se ne nalazi u glavnom gradu Kartumu.

RSF sada provodi suverenitet naroda, stvarnu demokratsku promjenu, jednakost za sudanski narod. Sudanskom narodu poručujemo da nam je žao zbog ovog sukoba i da oni koji su kod kuće ostanu kod kuće jer će bitka trajati sljedećih nekoliko dana", rekao je u intervjuu za Al Jazeeru, prenosi CNN.

Tagovi: Sudan, kaos u Sudanu, Egipat, Snage za brzu potporu, Mohamed Hamdan Dagalo, Gharib Abdel Hafez
PROČITAJ I OVO
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE