GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stranci u Njemačkoj odsad lakše do državljanstva

Stranci u Njemačkoj odsad lakše do državljanstva
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2024 / 20:52
Autor: SEEbiz/DPA
BERLIN - Reforma zakona o državljanstvu također znači da će ljudi, kada dobiju njemački, moći zadržati putovnicu zemlje iz koje dolaze. Ubuduće će naturalizacija biti moguća nakon samo pet godina provedenih u Njemačkoj - do sada je trebalo biti osam.

Osobe koje žive u Njemačkoj, a nemaju njemačko državljanstvo, ubuduće će ga lakše stjecati. Bundesrat, odnosno parlamentarno Savezno vijeće u kojem su zastupljene njemačke države, odobrilo je zakon koji su prethodno izglasali zastupnici Bundestaga.

Reforma zakona o državljanstvu također znači da će ljudi, kada dobiju njemački, moći zadržati putovnicu zemlje iz koje dolaze.

Premijer pokrajine Poraine-Falačka, socijaldemokratski političar Malu Dreyer (Dreyer), branio je reformu. Demokršćanski premijer Baden-Württemberga Thomas Strobl (Thomas Strobl) opisao je to kao "pogrešan put".

Ubuduće će naturalizacija biti moguća nakon samo pet godina provedenih u Njemačkoj - do sada je trebalo biti osam.

Njemačko državljanstvo bit će moguće dobiti i nakon tri godine ako je osoba pokazala "posebna postignuća u integraciji". To je, primjerice, posebno dobar uspjeh u školi ili na poslu ili građanski angažman.

Djeca stranih roditelja dobit će državljanstvo po rođenju ako je jedan roditelj legalno živio u Njemačkoj pet godina, a ne osam kao dosad.

Svatko tko je došao u Njemačku kao gostujući radnik ili u bivšu Istočnu Njemačku (DDR) kao ugovorni radnik mora dokazati samo usmeno znanje njemačkog kako bi bio naturaliziran - više ne mora polagati ispit.

Reforme donose i neka ograničenja, pa svatko tko želi njemačku putovnicu mora moći uzdržavati sebe i svoju obitelj.

Do sada su ljudi koji su bez svoje krivnje bili ovisni o socijalnoj pomoći bili izuzeti od nekih uvjeta državljanstva. Sada će biti iznimaka samo za određene skupine i slučajeve.

Tagovi: državljanstvo, njemačka, stranci
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE