GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stoltenberg: Ukrajina uspjela vratiti 50 posto teritorija koje je preuzela Rusija

Stoltenberg: Ukrajina uspjela vratiti 50 posto teritorija koje je preuzela Rusija
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2023 / 16:26
Autor: SEEbiz

BRUXELLES - Ukrajina nastavlja nanositi teške gubitke Rusiji koja je oslabila politički, ekonomski i vojno, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Prošle je godine Ukrajina dobila bitke za Kijev, Harkiv i Herson, a ove godine nastavlja nanositi teške gubitke Rusiji”, izjavio je Stoltenberg uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a na kojem će jedna od glavnih tema biti nastavak potpore Ukrajini u ratu protiv ruske agresije.

Stoltenberg je održao konferenciju za novinare u uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, na kojem će se razgovarati o aktualnim sigurnosnim izazovima – ratu u Ukrajini i sukobu na Bliskom istoku, kao i stanju na zapadnom Balkanu.

Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a, kojima će se u srijedu pridružiti i ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba, potvrdit će dugoročnu potporu Saveza Ukrajini.

Stoltenberg je rekao da je Ukrajina uspjela vratiti 50 posto teritorija koje je zauzela Rusija. “To je velika pobjeda za Ukrajinu, a u međuvremenu Rusija je slabija politički, ekonomski i vojno”, rekao je.

Kazao je da su ovoga mjeseca Njemačka i Nizozemska najavile potporu od 10 milijardi eura Ukrajini, a da je Rumunjska otvorila trenažni centar za ukrajinske pilote za borbene zrakoplova F-16.

“Saveznici, uključujući Sjedinjene Države i Finsku, šalju dodatno oružje za zračnu obranu i streljivo kako bi se zaštitili ukrajinski gradovi od ruskih napada, a 20 zemalja saveznica sada je formiralo koaliciju zračne obrane za Ukrajinu”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da se saveznici slažu da Ukrajina postane članica NATO-a te da će na sastanku dogovoriti preporuke za prioritetne reforme u Ukrajini.

Stoltenberg je također pozvao Tursku i Mađarsku da što prije ratificiraju ulazak Švedske u NATO.

“Pozdravljam što je turski parlament započeo proces ratifikacije i računam na to da će Turska i Mađarska završiti svoje ratifikacije što je prije moguće. Došlo je vrijeme za to”, rekao je glavni tajnik, ističući da će Savez sa Švedskom biti jači.

Stoltenberg je osudio Rusiju, koja pokušava “destabilizirati naše demokracije kibernetičkim napadima, dezinformacijama, energetskim ucjenama, čak i migracijama”.

Izrazio je solidarnost s Finskom, koja je zatvorila granične prijelaze s Rusijom, a koja potiče migrante na ulazak u tu zemlju.

Na sastanku će biti riječi i o Kini, koja predstavlja izazov za sigurnost, ali nije protivnik, rekao je Stoltenberg.

Glavni tajnik NATO-a pozvao je i na produljenje primirja između Izraela i Hamasa kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći u pojasu Gaze.

“Pozdravljam dogovor između Hamasa i Izraela koji je doveo do oslobađanja talaca i dostave humanitarne pomoći. Pozivam na produljenje pauze (u sukobima), koja će omogućiti dostavu prijeko potrebne pomoći stanovništvu Gaze i oslobađanje još talaca”, izjavio je .

On je također kazao da na zapadnom Balkanu postoje “maligni pokušaji da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”.

“Razgovarat ćemo i o stanju na zapadnom Balkanu gdje vidimo secesionističku retoriku koja unosi razdor u Bosni i Hercegovini i maligne pokušaje da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”.

Tagovi: Stoltenberg, Ukrajina, Rusija
PROČITAJ I OVO
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
PREGOVORI
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
ZAGREB - Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a.
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE