GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što donose amandmani na GUP?

Što donose amandmani na GUP?
ZAGREB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2020 / 08:30
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Uz Hrvatsku demokratsku zajednicu i gradonačelnika Milana Bandića, amandmane na GUP, njih čak 71, podnijela je i Bandićeva stranka Bandić Milan 365-Stranka rada i solidarnosti, zajedno sa Zelenom listom.

Gradonačelnik Bandić podnio je šest mandata na "svoj" GUP. Najzanimljiviji je peti amandman. Bandić njime predlaže ukidanje planiranog koridora produženja prometnice kroz kvartovski park u naselju Staglišće. Prijedlog prema kojem bi lokalno stanovništvo zbog produženja prometnice ostalo bez javnog parka izazvalo je veliko ogorčenje i pobunu stanovnika tog zagrebačkog naselja. Sada Bandić tvrdi kako izmjenom tog prijedloga "izražava duboko uvažavanje i priznanje stanovnicima Središća na brizi za svoje naselje i djecu te njihovim naporima da svim stanovnicima život u naselju učine ugodnijim i humanijim".

Bandićeva stranka, za razliku od svog šefa, mnogobrojnim amandmanima na GUP predlaže "prekategorizaciju" velikog broja gradskih prostora prvotno ucrtanih kao zelene površine ili površine namijenjene za sportske sadržaje u prostore za izgradnju stambenih ili stambeno-poslovnih prostora.

Također su se u amandmanima pojavili i prijedlozi za izgradnju nekoliko podzemnih garaža. Tako se predlaže izgradnja podzemne garaže na dijelu Trga dr. Franje Tuđmana, na Trgu J. F. Kennedyja te na Trgu K. Ćosića, iza hotela Panorama. U samom centru grada predlaže se povećanje koeficijenta iskoristivosti građevne čestice. Naime, tvrdi se kako donjogradski blok Ilica - Preobraženska - Preradovićev trg- Varšavska - Gundulićeva ima koeficijent iskoristivosti 4,5 te se predlaže da se u prijedlogu GUP-a koeficijent 3,0 zamijeni s 4,5 kako bi se i u ostalim gradskim blokovima omogućila gradnja pod istim uvjetima.

Amandmanom se predlaže i izmjena ranije predložene udaljenosti zgrade visoke devet i više katova od međe. U prijedlogu GUP-a navodi se da udaljenost takve zgrade od međe mora biti barem 15 metara. Sada se predlaže udaljenost od 9 metara, uz obrazloženje da je 15 metara neracionalno korištenje građevinskog zemljišta.

Bandićeva stranka, nadalje, bolnici Sestara milosrdnica želi oduzeti prostor koji joj je prema prijedlogu GUP-a namijenjen za neko buduće proširenje. Bandićevci, naime, zaključuju kako bolnica i sada ima dovoljno prostora za eventualno proširenje.

Prostor koji je prvotno bio namijenjen za bolnicu sada je namijenjen za izgradnju stambenih prostora. Amandmanima se sada predlaže i proširenje groblja Mirogoj sa sjeverne strane, ali i izgradnja garaže blizu Arkada.

Mnogobrojnim amandmanima predlažu se izmjene prijedloga GUP-a u kojem su određena područja grada ucrtana kao zelene površine ili su namijenjena za izgradnju sportskih sadržaja.

Tako se u Markuševcu, kod ulice Štefanovec, za prostor prvotno predviđen za sportski sadržaj predlaže izgradnja poslovnih prostora. Objašnjenje je da prostor nije dovoljno velik za sportske sadržaje. Istovjetno objašnjenje je i uz amandman za prostor u Veslačkoj ulici. Tamo je također predviđena izgradnja sportskog objekta, a sada se tvrdi kako za to nema dovoljno mjesta pa se amandmanom predlaže prenamjena u zemljište za izgradnju poslovnih prostora.

Bandićeva stranka predlaže i da se na velikom prostoru ograđenom Avenijom Gojka Šuška i Svetošimunskom cestom, umjesto sportskih sadržaja, gradi poslovno-stambeni kompleks. Tvrde da je ta lokacija nepodobna za sportske sadržaje.

U Gornjoj Dubravi na prostoru gdje je prijedlogom GUP-a predviđen zeleni pojas, bandićevci sada predlažu izgradnju stambeno-poslovnih objekata. Pojašnjavaju kako je prenamjena potrebna jer su brežuljci Gornje Dubrave idealni za izgradnju solarne elektrane.

Amandmanima se žele prenamijeniti i zelene površine u ulici Medveščak i na Bukovačkoj cesti. I tu se predlaže izgradnja stambenih prostora.

U svojim amandmanima HDZ traži zadržavanje namjene dviju površina za gradnju zdravstvene stanice i vrtića u Vrbanima III te izgradnju parka u tom naselju.

U Remetinečkoj cesti traže da se prostor namijenjen za proširenje prometnice ne mijenja u stambenu zonu te da se u Črnomercu dio zemljišta koji je namijenjen za sportsku namjenu odvoji za izgradnju umirovljeničkog doma.

Tagovi: Generalni urbanistički plan, Milan Bandić, Staglišće, Markuševec, Hotel Panorama, Trg Krešimira Ćosića
PROČITAJ I OVO
HLK: Pojedini liječnici dobili i do 20 posto manju plaću, to je uvredljivo
SRAMOTNO
HLK: Pojedini liječnici dobili i do 20 posto manju plaću, to je uvredljivo

ZAGREB - Iz Hrvatske liječničke komore u subotu su ocijenili duboko uvredljivim što je dio liječnika koji rade s oboljelima od covida-19 ovih dana dobio manje plaće.

Poplave u Hercegovini, u Čapljini voda prijeti obiteljskim kućama
VISOKE VODE
Poplave u Hercegovini, u Čapljini voda prijeti obiteljskim kućama
MOSTAR - Više rijeka u Hercegovini izlilo se iz korita uslijed obilnih kiša koje padaju danima, a najozbiljnije je stanje na području Čapljine gdje su poplavljena dvorišta, prometnice i poljoprivredne površine, a poplave prijete i obiteljskim kućama.
U Srbiji još 57 osoba preminulo od posledica koronavirusa, 6.903 novozaraženih
KORONAVIRUS
U Srbiji još 57 osoba preminulo od posledica koronavirusa, 6.903 novozaraženih
BEOGRAD - U poslednja 24 sata u Srbiji je umrla 57 osoba od posledica zaraze koronavirusom, pa je ukupan broj umrlih tokom epidemije povećan na 1.891, objavljeno je danas na sajtu covid19.rs.
Vugrin: Nakon strožih mjera stagnira broj novozaraženih
STAGNACIJA
Vugrin: Nakon strožih mjera stagnira broj novozaraženih
VARAŽDIN - Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin u subotu je na konferenciji za novinare rekao da dva tjedna nakon uvođenja strožih mjera na području županije imaju stagnaciju broja novozaraženih i stagnaciju u udjelu pozitivnih u ukupnom broju testiranih.
Ilok: U Domu za starije i nemoćne 97 zaraženih koronavirusom
STRAVIČNO
Ilok: U Domu za starije i nemoćne 97 zaraženih koronavirusom
ILOK - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u subotu su registrirane 242 novozaražene osobe od kojih je je najveći broj pojedinačno, njih 43, na području grada Iloka, gdje se u Dom za starije i nemoćne proširila zaraza i sada ih je ukupno 97.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE