GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što će se promijeniti ulaskom Hrvatske u Schengen?

Što će se promijeniti ulaskom Hrvatske u Schengen?
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 21:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dobiva li Hrvatska zeleno svjetlo za ulazak u najveće područje bez granica na svijetu – znat će se službeno u četvrtak.

Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova europske unije sastat će se u Bruxellesu i odlučiti hoće li lupiti i posljednji pečat za ulazak Hrvatske u šengensku zonu bez putovnica, javlja Dnevnik.hr.

To znači da bi od 1. siječnja granična kontrola bila ukinuta na svim graničnim prijelazima na unutarnjoj granici, odnosno prema Republici Sloveniji i Mađarskoj. Dok s druge strane na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom – situacija je nepromijenjena. To postaje vanjska granica Schengena.

Kilometarske kolone u špici sezone past će u zaborav. Kao i dugotrajna čekanja na granici. I Kaštel je jedan od 73 kopnena prijelaza na granici Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom koji će prestati postojati.

Dnevnim migrantima iz Istre svakodnevna kontrola neće nimalo nedostajati. “U turističkoj sezoni zna biti baš ludnica, to se čeka po sat i pol, dva. Mislim da će nam puno značiti to što miču granice”, smatra Denis Prelac.

Zračne luke malo će kasniti s ulaskom u šengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. ožujka 2023.

Iako ostajemo bez graničnih kontrola u klasičnom smislu kakve su danas, ne znači da ih neće biti. Njih će zamijeniti kompenzacijske mjere. “Mi ćemo s tim kompezacijskim mjerama unutar dubine poduzimati mjere u cilju da kontroliramo u prvoj mjeri nezakonite migracije i sve druge oblike pojava koje bi se tamo mogle dogoditi”, pojasnio je načelnik sektora za granicu PU istarske Loris Kozlevac.

Tagovi: Schengen, Europska unija, Davor Božinović, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE