GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šterc: Hrvatska je u procesu zamjene stanovništva

Šterc: Hrvatska je u procesu zamjene stanovništva
MIGRACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 08:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najnoviji privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva pokazuju da se iseljavanje Hrvata nakon 2017. blago smanjuje dok se useljavanje blago povećava, no migracijski saldo i dalje ostaje negativan: lani su se iz Hrvatske odselile 40.424 osobe, a uselilo se 35.912 osoba, među kojima je bilo čak 70 posto stranaca, pa migracijski saldo iznosi – 4.512 osoba, što je ipak značajno manje nego 2017. godine kada smo bilježili vrhunac vala iseljavanja.

– Maksimum vanjskih iseljavanja iz Hrvatske bio je 2017. godine (47.352 iseljene osobe) pa potom slijedi ublažavanje u pandemijskom razdoblju, ali je u 2020. uz pojavu pozitivne vanjske migracijske bilance vanjsko iseljavanje iz Hrvatske gotovo doseglo maksimum (46.267 iseljenih). Potvrda je to nastavka intenzivnog iseljavanja i inicijalnog oblika zamjene stanovništva, upozorava za Novi list demograf dr. Stjepan Šterc.

Štercova upozorenja potvrđuju i podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima u ukupnom broju doseljenih znatan udio čine stranci (već spomenutih 70 posto) koji u Hrvatsku dolaze temeljem dozvola o radu i koji će vrlo brzo otići u zemlje s boljim standardom. Samo u prvih 10 mjeseci 2022. izdano je 110.000 radnih dozvola strancima, a u prvih devet mjeseci ove godine više od 133 tisuće.

A osim stranim radnicima iz Indije, Nepala i Filipina Hrvatska je postala zanimljiva i bogatim europskim umirovljenicima, koji u nas kupuju nekretnine, ali i našim ljudima iz Njemačke koji su mirovinu odlučili provesti u domovini, navode demografi.

Najveće iseljavanje već godinama bilježe Slavonija i Sisačko-moslavačka županija, dok priobalne županije tradicionalno bilježe pozitivan migracijski saldo kao i Zagreb, pojašnjava Šterc što je posljedica unutrašnje migracije, odnosno trenda doseljavanja na obalu iz kontinentalnih dijelova zemlje.

Osim negativnog migracijskog salda, privremeni podaci o kretanju stanovništva pokazuju i negativan prirodni prirast, odnosno veći broj umrlih od rođenih, pa smo prošle godine imali 8,8 rođenih na 1.000 stanovnika i istodobno 14,8 umrlih pa stopa prirodnog prirasta izosi minus 6, a samo u listopadu ove godine imamo 1.378 više umrlih nego rođenih, pri čemu smo najveći negativni prorast u ovoj godini imali u siječnju: 2.608 više umrlih nego rođenih. Ukupno je prošle godine u Hrvatskoj rođeno 33.883 djece, a umrlo 56.979 ljudi pa je negativan prirast iznosio – 23.096., a od početka ove godine do kraja listopada u Hrvatskoj je rođeno ukupno 26.934 djece ili 1.319 beba manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Prirodno kretanje stanovništva Hrvatske u stalnom je silaznom trendu prirodnog pada od početka devedesetih godina prošlog stoljeća, s posebnim ubrzavanjem negativnosti nakon 2019. godine, podsjeća Šterc i napominje da je prirodni pad stanovništva u razdoblju od 2020. do 2022. iznosio čak i više od 70.000 osoba, a i u ovoj se godini očekuje prirodni pad preko 20.000 osoba.

Dakle, u samo četiri godine gubitak će prirodnim putem iznositi više od 90.000 osoba ili po brojnosti dvije Ličko-senjske županije, upozorava Šterc i dodaje da je to izravna posljedica stalnog smanjivanja broja rođenih i relativno velike starosti ukupne hrvatske domicilne populacije. U zadnjih deset godina, samo zbog negativnog prirodnog prirasta, a ne iseljavanja, Hrvatska je izgubila grad veličine Splita, odnosno više od 171.000 stanovnika!

Možda je tome dijelom razlog i u činjenici da je u prosjeku gotovo svaki četvrti brak u Hrvatskoj – razvrgnut. Prema najnovijim privremenim podacima DZS-a u listopadu ove godine sklopljeno je 2.228 brakova, a razvelo se 447 parova, dok je u cijeloj prošloj godini sklopljeno 18.074 brakova, a razvrgnuto je njih 4.808. Šterc navodi da iako silinu prirodnog pada populacije primarno uvjetuje intenzivno smanjivanje broja rođenih, utjecaj imaju i stope bračnosti, u kojima se jasno odražava socijalno zatvaranje u pandemijskom razdoblju pa su oscilacije u silaznom trendu sklapanja i uzlaznom razvrgavanja brakova očekivane i na državnoj i na županijskoj razini.

Po projekcijama Eurostata, Hrvatska bi 2050. godine trebala imati 3.392.559 stanovnika, dok bi 2100. broj stanovnika trebao pasti na 2.775.929.

Uspoređujući hrvatske županije prema osnovnim demografskim pokazateljima i trendovima, Primorsko-goranska županija je među četiri demografski najugroženije u Republici Hrvatskoj, a posebno njezin goranski dio, upozorava Stjepan Šterc. Porast prirodnog pada na više od 2.000 osoba godišnje u PGŽ-u jasno potvrđuje kako se pozitivna migracijska bilanca vanjskih preseljavanja (tj. doseljavanja u tu županiju) ne odražava na prirodno kretanje stanovništva. Istovremeno županijska je populacija izgubila preko 8.000 osoba prirodnim putem i to bi trebalo zabrinuti apsolutno svakog racionalnog, jer je upravo silina prirodnog pada i najveća moguća demografska negativnost, ističe Šterc. Inače, najmanji negativni prirast zabilježile su Međimurska (- 425) i Dubrovačko-neretvanska županija (- 435).

Tagovi: šterc, migracije, migranti, gorski kotar, lika
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE