GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stalno vijeće HBK: Cijepljenje mora biti bez prisile i uvjetovanja

Stalno vijeće HBK: Cijepljenje mora biti bez prisile i uvjetovanja
CRKVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2021 / 20:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije objavilo je u petak poruku u kojoj, uoči širenja upotrebe covid potvrda, navode da se u društvu stvorilo “ozračje određenih pritisaka” na necijepljene te istaknulo da cijepljenje mora biti dobrovoljno, bez prisile i uvjetovanja.

“Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu”, upozorava Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u poruci naslovljenoj “Je li cjepivo protiv koronavirusa moralno prihvatljivo?!”.

U poruci podsjećaju na zaključke Kongregacije za nauk vjere, koja je 21. prosinca prošle godine objavila bilješku o korištenju nekih cjepiva protiv bolesti covid-19. Kongregacija je tada naznačila da cijepljenje ostaje sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije zaraznog agensa ali, po njezinu naputku, ono „mora biti dobrovoljno”.

Stalno vijeće HBK podsjetilo je i da je Kongregacija tada potakla „na proizvodnju, odobravanje, distribuciju i ponudu etički prihvatljivih cjepiva koja ne stvaraju konflikt u savjesti, kod zdravstvenih djelatnika i kod onih koji će se cijepiti.”

Uoči uvođenja šire primjere covid potvrda koje je u Hrvatskoj najavljeno za utorak, 16. studenog, Stalno vijeće HBK je poručilo da je potrebno uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji “iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja”.

Ističu da u tom kontekstu, sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom “trebaju biti bez prisile i uvjetovanja”, kako ističe naputak Kongregacije, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu. Isto tako, preporučili su korištenje “neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja”.

Imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, ističe Stalno vijeće HBK, "potičemo vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime".

"Neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. Posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i 'kod kuće'", poručio je Stalno vijeće HBK.

Tagovi: Stalno vijeće HBK, Hrvatska biskupska konferencija, cijepljenje protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Xi Jinping na eurpskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na eurpskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE