GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Specijalisti više ne žele raditi isti posao za različite plaće

Specijalisti više ne žele raditi isti posao za različite plaće
ZDRAVSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 10:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dva kirurga na istom bolničkom odjelu rade operacije jednake složenosti, za koje su jednako kompetentni, ali nisu i jednako plaćeni jer nemaju iste koeficijente za obračun plaće, piše u četvrtak Večernji list.

Jednako je s internistima, a veći koeficijent imaju oni koji su završili specijalizaciju prije 2011. godine i zbog toga je njihova plaća na toj stavci oko 1500 kuna neto veća. Apsurd je to koji frustrira pa ne čudi da je baš to jedan od četiri zahtjeva Inicijative mladih liječnika koji će se u subotu, preksutra, okupiti pred Ministarstvom zdravstva i prosvjedom izraziti svoje nagomilano nezadovoljstvo.

Do razlike u koeficijentima došlo je nakon formalnih izmjena u sustavu specijalizacija 2011. godine, u okviru prilagodbe s EU, kada su subspecijalizacije iz kirurgije i interne prešle u tzv. usmjerene specijalizacije.

Do tada su specijalizacije trajale pet godina za općeg internista ili kirurga čiji je koeficijent složenosti poslova 2,027. Takav specijalist mogao se subspecijalizirati za neku od grana interne (gastroenterolog, kardiolog, pulmolog...) ili kirurgije (vaskularni kirurg, abdominalni kirurg...) tijekom sljedeće dvije godine da bi stekao zvanje subspecijalista, a time bi mu se koeficijent povećao na 2,298.

Program specijalizacija za navedene dvije grane mijenjao se prema modelu EU i uvedene su petogodišnje usmjerene specijalizacije (dvije godine opće interne medicine i tri godine usmjerene specijalnosti) nakon kojih liječnik postaje usmjereni specijalist određene struke, bez mogućnosti uže specijalizacije (subspecijalizacije). Zbog razlike u duljini edukacije, na koju liječnici ne mogu utjecati, pojavile su se razlike u plaći.

"I jedni i drugi rade apsolutno isti posao. Usmjereni specijalisti školovali su se po novom programu u trajanju od pet godina i nemaju mogućnost subspecijalizacije", kaže dr. Marin Smilović, čakovečki radiolog iz Inicijative mladih liječnika.

Liječnici su se zbog ovog pobunili nakon što su uvećani koeficijenti prvo vozačima saniteta, a potom i višim medicinskim sestrama na rukovodećim funkcijama u bolnicama. Reagirale su krovne liječničke udruge, a sada mladi liječnici na tome inzistiraju.

Prema Smilovićevim riječima, nikakav odgovor nisu dobili nakon što su tražili sastanak u resornom Ministarstvu po pitanju svoja četiri zahtjeva, a tražili su ga upravo na poticaj ministra Beroša, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Tagovi: liječnici specijalisti, Marin Smilović, vaskularni kirurg, abdominalni kirurg
PROČITAJ I OVO
Vučić: Srbija neće priznati referendum proruskih regija u Ukrajini
JASNA PORUKA
Vučić: Srbija neće priznati referendum proruskih regija u Ukrajini
BEOGRAD - Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku ruskog parlamenta o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani referendumi o pripajanju Rusiji, poručio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.
Filipović: Ne prijeti nestašica energenata, a ni hrane
UVJERAVANJA
Filipović: Ne prijeti nestašica energenata, a ni hrane
ZAGREB - Ministar gospodarstva Davor Filipović poručio je večeras da će doći do promjene modela upravljanja Inom, a za aferu u Ini da je zakazala cijela Uprava. Plina će, uvjerava, biti dovoljno i građani ne moraju biti zabrinuti.
Rusija najavila aneksiju ukrajinskih regija, SAD šalje najmodernije oružje
RAT U UKRAJINI
Rusija najavila aneksiju ukrajinskih regija, SAD šalje najmodernije oružje
MOSKVA - Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su referendumi u ukrajinskim regijama Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja "održani u skladu s međunarodnim pravom".
Plenković: Nisam zadovoljan no činimo sve da se obnova ubrza
PREMIJER
Plenković: Nisam zadovoljan no činimo sve da se obnova ubrza
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu kako nije zadovoljan dinamikom obnove nakon potresa, ali i da se čini sve kako bi se ona ubrzala, odbacivši pritom tvrdnje Domagoja Hajdukovića (Socijaldemokrati) da nećemo uspjeti iskoristi EU sredstva i da se ministru graditeljstva više „ne da”.
Tko o čemu, premijer i zastupnici u Saboru - o Googleu
AKTUALNO PRIJEPODNE
Tko o čemu, premijer i zastupnici u Saboru - o Googleu

ZAGREB - Aktualno prijepodne u Saboru danas je obilježila jedna riječ - Google.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE