GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spajićev pokret pobjedio, ali treba mu koalicijski partner za formiranje vlade

Spajićev pokret pobjedio, ali treba mu koalicijski partner za formiranje vlade
CRNA GORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2023 / 07:53
Autor: SEEbiz / vijesti
PODGORICA - Pokret Evropa sad (PES) osvojio je najviše glasova na juče održanim vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koje je obilježila izuzetno niska izlaznost.

Ta partija će najvjerovatnije biti u poziciji da bude nosilac formiranja vlade, za šta će morati da koalira.

PES je osvojio 26 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka.

Prije nepunu godinu oformljena partija Milojka Spajića, kojoj je ovo bilo prvo učešće u borbi za mjesta u parlamentu, u novom sazivu Skupštine imaće prema toj projekciji 24 poslanika, dok prema CeMI-jevoj procjeni može da računa na 23 mandata. To je međutim koaliciona lista, na kojoj nekoliko mjesta pripada CIVIS-u, Ujedinjenoj Crnoj Gori, Novskoj listi, Alternativi...

Spajić je sinoć najavio da će oni razgovarati sa svima sa kojima, kako je objasnio, dijele zajedničke vrijednosti.

Na pitanje sa kim bi pravili vlast, Spajić je rekao da se jasno izjasnio s kim neće u koaliciju - sa Demokratskom partijom socijalista(DPS) i Građanskim pokretom URA dok nije odgovorio na pitanje o mogućoj koaliciji sa listom "Za budućnost Crne Gore"

Najveći broj mandata, nakon koalicije PES-a, prema podacima CDT-a, osvojila je koalicija Zajedno, okupljena oko DPS-a. Oni će, kako je saopštio CDT, imati 21 mandat. Osvojili su 23 odsto glasova.

Slijede koalicija Za budućnost Crne Gore sa 14 mandata (15,1 odsto), koalicija Demokrata i Građanskog pokreta URA 12 (12,3 odsto). Ta koalicija, prema podacvima CeMI, ima 11 mandata.

Bošnjačka stranka imaće šest mandata, Albanski forum dva predstavnika u parlamentu, a Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa po jedan, takođe proizilazi iz podataka CDT-a.

Ispod cenzusa ostali su, prema informacijama CDT-a, Socijaldemokratska partija, koalicija Socijalističke narodne partije i Demosa, Pokret pravda za sve, Narodna koalicija, Preokret, Pokret za promjene i Građanski pokret "Mi možemo".

Narodni pokret (NP) "Pravda za sve" ostvario je parlamentarni status, rekao je sinoć nosilac te izborne liste Vladimir Leposavić.

On je, na konferenciji za medije, kazao da je važno što je izborni dan protekao bez većih neregularnosti.

Projekcija CeMI je pokazala da SNP i Demos imaju 3,2 odsto glasova, odnosno tri poslanika.

Podaci Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na osnovu 99 odsto obrađenog uzorka pokazuju da je PES osvojio je 25,6 odsto glasova, koalicija DPS-SD-LP-DUA osvojila je 23,7 odsto, ZBCG (NSD-DNP) 14,8, koalicija "Hrabro se broji" (Demokrate-URA) 12,3 odsto...

Prema tim podacima Bošnjačka stranka ima 6,9 odsto, Socijalistička narodna partija (SNP) i Demos 3,3 odsto.

Ispod cenzusa su Pravda za sve sa 2,9 odsto i Socijaldemokratska partija (SDP) sa 2,8 odsto.

Albanski forum ima 2 odsto, Albanska alijansa 1,4, Preokret 1,4 odsto, a Narodna koalicija (DHP, Prava, Slobodna) 1,1 odsto.

Pokret za promjene je na 0,7 odsto, Hrvatska građanska inicijativa na 0,6, a Mi možemo na 0,5 odsto.

Jučerašnjim rezultatom PES je nastavio uspjehe sa lokalnih i predsjedničkih izbora a, nakon što su, poslije oktobarskih lokalnih izbora, preuzeli vlast u Podgorici, te nedavno trijumfovali u trci za šefa države. Oni međutim nijesu ostvarili optimističke prognoze da će imati iznad 30 odsto podrške, a metodolog Miloš Bešić objasnio je sinoć da je to razumljivo jer su na predsjedničkim izborima kandidatu PES-a podršku dali i birači KZBCG, GP URA-e, Demokrata..

Nakon kadrovskih promjena u vrhu partije i na izbornoj listi, DPS je je ostvario bolji rezultat - bolji nego što je procijenjivano tokom predizborne kampanje, ali lošiji nego 2020. Tada su imali 29 poslanika, a juče su osvojili osam manje - po.

Time su nastavili trend pada podrške koji je počeo na prethodnim parlamentarnim izborima, na kojima je ta stranka izgubila trodecenijsku vlast.

Nosilac liste "Zajedno", v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković, kazao je u štabu te koalicije da je ta stranka, nakon izbora, najjači politički subjekt u Crnoj Gori.

"Nakon prebrojavanja svih glasova DPS ima 18 mandata, PES 17, što potvrđuje činjenicu i okolnost da je DPS jači i od čelika", kazao je on.

Živković je kazao da je ta koalicija potvrdila političku relevantnost i da bez te koalicije nema stabilne, reformske vlade.

Tagovi: Milojko Spajić, Pokret Evropa sad, Dritan abazvić, milo Đukanović, Demokratska partija socijalista, Bošnjačka stranka
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE