GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sović: Možemo očekivati i jači potres u Zagrebu, a on bi bio poguban

Sović: Možemo očekivati i jači potres u Zagrebu, a on bi bio poguban
SEIZMOLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2021 / 21:17
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Seizmolog Ivica Sović izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da se u Hrvatskoj moramo naučiti živjeti s potresima jer se nalazimo na seizmički aktivnom području.

Govorio je i o eventualnim posljedicama jačeg potresa u Zagrebu, rupama u zemlji u Sisačko-moslavačkoj županiji te mogućnosti predviđanja potresa.

Geolozi pokušavaju izračunati maksimalnu magnitudu potresa koja se može dogoditi. Tako je za zagrebačko područje predviđeno 6,5, ali to ne znači da će se dogoditi magnituda od 6,5 već da se može dogoditi nekoliko potresa slabijih te da se ne aktiviraju u cijeloj duljini, kazao je.

- Potres magnitude od 5,5 na zagrebačkom području bio je prilično jak potres, ali možemo očekivati i jači. Zato se moramo i spremiti. Ne možemo reći kada će to biti, ali možemo očekivati potres do magnitude 6. To znači da bi bio bar još 10-ak puta jači od onoga koji je bio u ožujku, izjavio je Sović za HRT.

Na pitanje što bi tada bilo sa Zagrebom, Sović je kazao da bi onda tada grad gadno stradao.

- Zgrade koje su građane nakon 1963. godine, u kojima su ugrađeni neki elementi aseizmičke gradnje, preživjele bi. Ako ne bi bile oštećene, bile bi dovoljno čitave da ne ubiju ljude u njima, kazao je.

Objašnjavao je i to da potres na jednom području ne može proizvesti potres na drugom.

- Može samo okinuti rasjed koji je već u stanju da bi sam okinuo. Dakle rasjed je već u takvom stanju da mu je dovoljan mali poticaj da potres krene, istaknuo je.

Istaknuo je i da potres u Zagrebu vjerojatno nije reakcija na potres u Petrinji. Imali smo potres magnitude od 5,5, a sada imamo razdoblje smirivanja nakon toga, istaknuo je i dodao da je potres od 2,7 relativno slab te spada u niz naknadnih potresa.

Tagovi: Ivica Sović, potres u Zagrebu, potres u Petrinji
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE