GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šostar osuđen na četiri godine zatvora, oduzima mu se imovina od 8 milijuna kuna

Šostar osuđen na četiri godine zatvora, oduzima mu se imovina od 8 milijuna kuna
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2023 / 11:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački županijski sud proglasio je krivima za zlouporabe u aferi ‘Suhi led‘ Zvonimira Šostara, bivšeg ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, Mirtu Lončar, stručnu savjetnicu u Odjelu zagrebačkoga Gradskog ureda za zdravstvo i poduzetnika Davora Ljubića, direktora tvrtke Eko Tours, specijalizirane za čišćenje metodom suhoga leda.

Šostar je tako dobio četiri godine zatvora te mu se oduzima proširena imovina vrijedna 8 milijuna kuna, Mirta Lončar osuđena je na uvjetnu kaznu od godnu dana s rokom kušnje od pet godina, dok je Ljubić osuđen na 6 godina i 6 mjeseci iza rešetaka.

Riječ je o nepravomoćnoj odluci na koju postoji mogućnost žalbe Visokom kaznenom sudu.

Prema zakonu, Ljubić će morati odmah u zatvor jer mu je izrečena kazna veća od pet godina, dok će Šostar pravomoćnost Šostar čekati na slobodi.

Zagrebački Županijski sud takvu je odluku donio zbog optužbi za zloporabe navodno teške 38 milijuna kuna iz vremena dok je Šostar još bio pročelnik.

Premda je na početku s njima bilo optuženo još sedam okrivljenika, jedan od okrivljenika je preminuo, dok ih se šest u dosadašnjem tijeku postupka nagodilo s USKOK-om te su im izrečene uvjetne zatvorske kazne. Riječ je o osobama koje se teretilo za manje uloge izvlačenja novca iz Ljubićeve tvrtke.

Konkretno, Šostara se teretilo da je od 2006. do 2013. namjestio Ljubiću poslove s Gradom Zagrebom vrijedne 52,3 milijuna kuna, a radilo se o čišćenju ventilacijskih sustava zagrebačkih sportskih dvorana tzv. metodom suhoga leda, premda, kako tvrdi USKOK, potrebe za tom metodom i tolikim opsegom čišćenja nije bilo.

Također, prema tvrdnjama USKOK-a, Eko Tours je izveo samo poslove vrijedne 13,4 milijuna kuna te je čak 38,9 milijuna kuna naplaćenih radova ostalo neodrađeno, čime je toj tvrtki pribavljena nepripadajuća imovinska korist. Sve troje okrivljenika poreklo USKOK-ove optužbe, a osim zatvorskih kazni, prijeti im i ostanak bez značajne imovine.

Premda se Šostaru na teret stavlja da je osobno ostvario korist od 176.000 kuna, odnosno da je primio mito u tome iznosu u vidu troškova putovanja, hotelskoga smještaja i ribolova, ostaje bez imovine vrijedne čak osam milijuna kuna jer je USKOK predložio da se na njega primjene odredbe zakona o proširenome oduzimanju imovinske koristi.

Naime, vještačenjem je utvrđeno da su Šostar i članovi njegove obitelji do 2013. stekli čak osam milijuna kuna više imovine nego što bi mogli prijavljenim prihodima. Od toga najveći dio, oko pet milijuna kuna, otpada na nekretnine i BMW koji se od početka istrage nalaze pod sudskom blokadom, dok je ostatak od 2,9 milijuna "nepokriven" i USKOK je predložio da se Šostara obaveže da taj novac, bude li proglašen krivim, uplati u proračun pod prijetnjom ovrhe.

Tagovi: Šostar, Bandić, Mirta Lončar
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
SUVERENISTI
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE