GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šoderici nakon poplava prijeti ekološka katastrofa

Šoderici nakon poplava prijeti ekološka katastrofa
ZAGAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2023 / 17:44
Autor: SEEbiz
ČAKOVEC - Razmjeri katastrofe nakon poplave koja je pogodila podravske općine uz Dravu još neko vrijeme neće biti poznati, ali postoji mogućnost da su zbog nebrige, osim jezera Šoderica, zatrovani i okolne bunari, polja i Drava.

Uzrok leži u desetljetnom problemu koji se nalazi na nekoliko koraka od rijeke i podravskog mora – bivšoj praonici vagona na Botovu, vjerojatno mogućem najzagađenijem tlu na prostoru Hrvatske, piše Glas Podravine.

Radi se o tempiranoj ekološkoj bombi, a je li ona eksplodirala u vrijeme nedavnih poplava, doznat će se nakon što Zavod za javno zdravstvo provede uzorkovanje voda i tla. Tlo je sad natopljeno naftnim derivatima i kemikalijama. To je podravskom listu potvrdio načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić još u vrijeme kad je postavljao zečje nasipe uz Šodericu.

"Dio praonice je pod vodom. To je još jedan od užasa koji nam se trenutno događa. Došlo je na naplatu to što su u Zagrebu više od desetljeća zanemarivali problem na koji stalno ukazujemo", rekao je.

Postavlja se pitanje gdje će sva ta zatrovana voda u konačnici završiti i hoće li Šodericu pretvoriti u mrtvo jezero?

"Zagađena voda iz bivše praonice vagona dospjet će svugdje, a tek će analize voda pokazati pravo stanje stvari", objasnila je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.

Uzorkovanje voda u ovom trenutku nema smisla, istaknula je, jer situacija na terenu još nije sanirana niti se voda s pojedinih dijelova nije skroz povukla.

"Bojim se da je sezona kupanja na Šoderici za ovu godinu završena. Posebno upozoravam ljude koji imaju bunare da iz njih ne konzumiraju vodu s obzirom na to da tako mogu ugroziti svoje zdravlje. Još neko vrijeme nećemo znati jesu li i koliko zatrovani", rekla je.

Glas Podravine upite o sanaciji poslao je HŽ infrastrukturi i HŽ putničkom prijevozu, a oni lopticu odgovornosti prebacuju iz jednog dvorišta u drugo, tvrdi Glas Podravine.

"HŽ Cargo nije vlasnik niti zemljišta niti nekretnina na predmetnoj lokaciji pa se samim time u njegovom vlasništvu ne nalazi ni praonica vagona u kolodvoru Botovo. Još 2006. godine sva imovina na toj lokaciji pripala je HŽ Infrastrukturi", stoji u odgovoru HŽ Carga.

Tagovi: Šoderica, Drava, poplave, Botovo, HŽ Cargo, ekologija
PROČITAJ I OVO
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
SUVERENISTI
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
NEODREĐENO
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
ZAGREB - Iako su iz Upravnog odbora stranke Fokus još prije tjedan dana javili da su na sjednici odlučili da Fokus ne ulazi u većinu s HDZ-om i da je ta stranka spremna participirati u parlamentarnoj većini bez HDZ-a, Dario Zurovec koji je jedini iz Fokusa osvojio mandat još uvijek ne kaže decidirano NE HDZ-u.
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE