GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija otkazala gostoprimstvo nesuđenom ambasadoru ĐOrđeviću

Slovenija otkazala gostoprimstvo nesuđenom ambasadoru ĐOrđeviću
DIPLOMATSKI SKANDAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2023 / 08:23
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Novi diplomatski skandal Srbije... Nakon proterivanja hrvatskog diplomate i recipročnog odgovora te zemlje, uzdrmani su i diplomatski odnosi sa Slovenijom.

Kako prenose tamošnji mediji, zvanična Ljubljana odbila je da da saglasnost za imenovanje Zorana Đorđevića za ambasadora Srbije.

Bolje bi po Zorana Đorđevića bilo da nije preuranjeno kupio kartu za Ljubljanu, jer može se desiti da će morati da je baci ili da traži povrat novca, piše N1 televizija.

Zbog „formalnih prepreka bezbednosne prirode“ Slovenija nije dala agreman, to jest, saglasnost da dođe i bude ambasador Srbije. Tamošnje vlasti u detalje ne idu.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije ne komentariše postupke izdavanja agremana šefovima diplomatskih misija u Republici Sloveniji, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ni slovenački list „Delo“, koji je vest preneo, kao ni N1, nije dobio više informacija. A čini se da je isti odgovor stigao i u zvanični Beograd.

Pa predsednik Vučić u nedostatku podataka ponovo spominje jedno prezime koje mu služi kao odbrana od pitanja.

„Meni su iz bezbednosnih službi rekli da je to Šolakov uticaj na donosioce političkih odluka u Sloveniji, ali sam im ja rekao da ne verujem u to. Moguće da ima neki drugi razlog, ja ću sačekati da vidim i kao predsednik republike, naša zemlja, Vlada… sačekaćemo da vidimo koji su to stvarni, formalni razlozi“, rekao je Vučić.

U diplomatiji ovakve stvari obično ne idu u javnost, a Vlada Slovenije ne mora da objašnjava svoje razloge za odbijanje davanja agremana, napominje nekadašnji diplomata Srećko Đukić.

Dodaje, odnosi dve zemlje pretpreli su udarac.

„Ono što Vlada naša treba da objasni, naše Ministarstvo spoljnih poslova – ne šta je tražila i šta je rekla Slovenija, nego da objasne kako je došlo do ovog skandala“, rekao je za N1 Đukić.

Ali takvog objašnjenja za sada nema.

Inače, zanimljiva je i sama činjenica da je Đorđević razmatran za ambasadora, s obzirom na to da ga je predsednik Vučić više puta kritikovao za loše rezultate, kao pre par dana zbog štrajkova u „Pošti Srbije“, gde je trenutno v.d. direktora.

Nekadašnji diplomata Đukić konstatuje – u diplomatiju se uveliko uvode ljudi koji nikakve veze sa njom nemaju.

„Tamo nalaze uhlebljenje svi oni koji su promašeni u drugim profesijama, u drugim oblastima. Pa se eto, kao nagrada daje neko ambasadorsko mesto. Mene to ništa ne čudi, mislim da će taj trend da se nastavi i dalje“, kaže Đukić.

A onda ne treba da čude ni diplomatski rezultati koji su nikakvi, zaključuje Đukić

Tagovi: Zoran Đorđević, Slovenija, diplomacija, vučić, srećko đukić
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
HDZ I OPORBA
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer obraća se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE