GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skandal u Njemačkoj: Ruske službe prisluškuju Bundeswehr

Skandal u Njemačkoj: Ruske službe prisluškuju Bundeswehr
PRISLUŠKIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2024 / 20:26
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Kako je Rusija došla do snimka internog razgovora časnika Bundeswehra koji su raspravljali o raketama Taurus? Njemačko ministarstvo obrane istražuje autentičnost snimke.

Ruski propagandni kanali su u petak popodne emitirali snimak razgovora za koji se navodi da je snimljen 19. februara. Mnogo toga ukazuje na to da je snimak autentičan, prenose njemački mediji - premda Bundeswehr još nije potvrdio radi li se zaista o razgovoru njemačkih časnika.

„Savezni ured za vojnu kontraobavještajnu službu (BAMAD) pokrenuo je sve neophodne mjere", rekla je glasnogovornica njemačkog ministarstva obrane agenciji dpa.

Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, objavila je u petak audio snimak približno 30-minutnog razgovora, koji je najvjerojatnije presretnut. Na snimku se čuje kako četiri časnika Bundeswehra razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete Taurus. Simonjan nije rekla kako je došla do tog snimka.

Slučaj je vrlo osjetljiv: ruski mediji su prenijeli ovu snimku na kojem se čuje i rasprava o tomu jesu su njemačke krstareće rakete tehnički sposobne uništitimost koji je podigla Rusija prema poluotoku Krimu.

Kancelar Olaf Scholz je početkom tjedna iznio detaljne razloge za svoje odbijanje isporuke njemačkih krstarećih raketa „Taurus": njihova upotreba u Ukrajini zahtijevala bi sudjelovanje njemačkih vojnika kada se radi programiranju ciljeva odnosno meta, rekao je on. Scholz strahuje da bi Njemačka tako mogla biti indirektno uvučena u rat u Ukrajini.

„S obzirom na to da nitko zaista ne zna zašto kancelar ovo blokira, prirodno je da se pojavljuju najbizarnije glasine", citira ZDF inspektora zrakoplovstva generala Inga Gerhartza, koji se očito čuje na snimci. On je tom prilikom izrazio svoju frustraciju što mora ispravljati ono što smatra pogrešnim informacijama o njemačkim krstarećim raketama.

Ono što je također eksplozivno je to što se na objavljenom snimku očigledno navodi da Britanci u Ukrajini imaju „svoje ljude na licu mjesta" u vezi s upotrebom njihovih krstarećih raketa Storm-Shadow.

Upravo su u Velikoj Britaniji bili ljuti zbog te Scholzove izjave, koju su neki protumačili kao indiskreciju: „Ono što Britanci i Francuzi rade u smislu programiranja ciljeva Njemačka ne može". rekao je njemački kancelar. Ostavio je otvorenim što je točno time htio reći.

Tu rečenicu su, međutim, neki shvatili kao naznaku da Francuzi i Britanci imaju svoje ljude koji upravljaju krstarećim raketama Storm-Shadow i Scalp, koje su isporučili Ukrajini. Glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka je to odmah demantirao.

Insajderi Bundeswehra rekli su ZDF-u kako vjeruju da je snimka autentičan, ali ju još ne mogu verificirati.

Sve ovo je izazivalo zabrinutost među njemačkim zastupnicima. „Ako se ova priča pokaže kao točna, to je onda vrlo problematičan proces", rekao je predsjednik odbora za parlamentarnu kontrolu Bundestaga Konstantin von Notz novinarima „Redakcijske mreže Njemačka".

„Postavlja se pitanje radi li se o jednom slučaju ili „o strukturalnom sigurnosnom problemu" dodao je političar Zelenih. „Očekujem da pozadina svega bude odmah razjašnjena".

„Sigurno su prisluškivani i drugi razgovori i možda će ih pustiti kasnije, kad to bude odgovaralo Rusiji", upozorio je obrambeni političar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Roderich Kiesewetter na ZDF-u. Treba poći od toga „da je Rusija u ovom trenutku pustila u javnost ovaj razgovor s određenom namjerom. To može biti samo da se spriječi isporuka 'Taurusa' iz Njemačke."

Reagirajući na izvještaje i sadržaj sa snimke, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije zatražilo je objašnjenje od njemačke vlade.

„Pokušaji da se izbjegnu odgovori će se smatrati priznanjem krivice", napisala je glasnogovornica ministarstva, Marija Zaharova, na svom Telegram kanalu.

Tagovi: NJEMAČKA, BUNDESWEHR, RUSIJA, PISTORIUS
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE