GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikati kao tempirana bomba za vladajuću stranku uoči izbora

Sindikati kao tempirana bomba za vladajuću stranku uoči izbora
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2023 / 10:44
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Vlada i sindikati prvi su se put u povijesti našli u situaciji koja vladajućoj stranci prije izbora donosi potencijalnu financijsku "tempiranu bombu" nakon što je nadležno Povjerenstvo donijelo novo rješenje o reprezentativnosti sindikata javnih službi, piše u utorak Jutarnji list.

Prema najnovijem rješenju od 13. studenoga, a do kojeg smo došli, Sindikat Zajedno, koji okuplja medicinske djelatnike, postao je reprezentativan, a Sindikat KBC-a Zagreb izgubio je mogućnost kolektivnog pregovaranja.

To zapravo znači da će se morati pokrenuti pregovori o novom kolektivnom ugovoru, i to ne dodatku, nego potpuno novom ugovoru koji će definirati visinu osnovice plaća. I to samo mjesec dana nakon što je postignut dogovor o povećanju plaća i nakon što je 25. listopada potpisan treći dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU).

“Ako u postupku iz stavka 1. ovoga članka nije utvrđena reprezentativnost svih sindikata koji su prethodno utvrđeni kao reprezentativni ili su sudjelovali u pregovaračkom odboru ili je utvrđena reprezentativnost jednog ili više drugih sindikata, može se kolektivno pregovarati samo o sklapanju novog kolektivnog ugovora”, stoji u Zakonu o reprezentativnosti, koji će Sindikat Zajedno itekako iskoristiti.

Sindikat Zajedno, kako navodi njegova potpredsjednica Sanda Alić, samo nekoliko godina nakon osnivanja postao je reprezentativan “zahvaljujući odlučnoj borbi za djelatnike u zdravstvu”. Prema rješenju Povjerenstva, priznato im je 2185 članova.

“Sindikat Zajedno uvijek je postupao u skladu sa svim zakonskim normama i propisima te ćemo tako postupiti i sukladno Zakonu o reprezentativnosti. Što se tiče početnih zahtjeva, o njima će uskoro odlučiti najviša tijela sindikata. Svakako ćemo inzistirati na povećanju materijalnih prava svih djelatnika u javnom sektoru i poboljšanju uvjeta rada”, rekla je Sanda Alić, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Tagovi: SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI, VLADA
PROČITAJ I OVO
Jakuševčani: Moramo ovo spriječiti, makar i našim životima
OGORČENI
Jakuševčani: Moramo ovo spriječiti, makar i našim životima
ZAGREB - Nakon današnjeg incidenta na Jakuševcu, kad je prilikom novog odrona smeća radnik ostao bez ruke te polomljenih rebara, okupili su se stanovnici Jakuševca i poručili da im je dosta.
Plenković: Već četiri godine podvrgnuti smo poremećajima Zorana Milanovića
PREMIJER
Plenković: Već četiri godine podvrgnuti smo poremećajima Zorana Milanovića
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i pritom komentirao prethodnu izjavu Zorana Milanovića, prosvjed svinjogojaca i još neke aktualne teme.
Tomašević odgovorio Plenkoviću
JAKUŠEVEC
Tomašević odgovorio Plenkoviću
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je da on nije rekao da je Vlada odgovorna za današnju nesreću na Jakuševcu, nego da želi razgovor s Vladom oko rješavanja tog pitanja.
Milanović: Plenković je 2014. bio među ekstremistima
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je 2014. bio među ekstremistima
BEDEKOBČINA - Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Bedekovčina povodom Dana Općine i Dana Župe svete Barbare.
Plenković o Jakuševcu: Kako smo u par sati došli do toga da je vlada odgovorna?
PREMIJER
Plenković o Jakuševcu: Kako smo u par sati došli do toga da je vlada odgovorna?
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti te je komentirao današnji odron smeća na Jakuševcu, konkretno zahtjev gradonačelnika Tomislava Tomaševića za sazivanje hitnog sastanka zbog odrona na Jakuševcu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE