GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Schmidt: Prošlo je vrijeme priče, Dodik će se sada suočiti s posljedicama

Schmidt: Prošlo je vrijeme priče, Dodik će se sada suočiti s posljedicama
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2023 / 22:15
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je u petak lidera bosanskih Srba Milorada Dodika da je prošlo vrijeme priče i da sada treba očekivati "ozbiljnu reakciju" međunarodne zajendice zbog njegovog pokušaja da potkopa državni Ustavni sud.

U intervjuu za sarajevsku komercijalnu Face televiziju Schmidt je kazao kako odluku parlamenta Republike Srpske da donese zakon kojim zabranjuje provedbu presuda Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta smatra udarom na državu i da zbog toga trebaju računati na adekvatan odgovor.

"Ovo što sada imamo je pokušaj uništavanja društva. Budite spremni, bit će ozbiljna reakcija. Mi iz međunarodne zajednice smo imali intenzivne razgovore prethodnih dana", kazao je Schmidt ali nije otkrio kakve su sve mjere razmatrane.

Istaknuo je samo kako postoji jedinstven stav unutar međunarodne zajednice o potrebi da se djeluje te vjeruje kako će ga potpuno poduprijeti u namjeri da se osigura rad Ustavnog suda BiH.

"Međunarodna zajednica ovo sve shvaća ozbiljno, ponekad smo prije ovoga kasnili, ali više nećemo jer sada imamo i Europu pred vratima i rat u Ukrajini", kazao je Schmidt.

Konstatirao je kako je razočaravajuće to što je Dodik na sastanku s predstavnicima ostalih stranaka-članica vladajuće koalicije u BiH, koji je ranije tijekom dana održan u Konjicu, ostao na istim stajalištima bez ikakve naznake da je spreman prihvatiti kritike i odustati od destruktivnih postupaka.

Jedan od sudionika sastanka u Konjicu, ministar obrane BiH Zukan Helez, kazao je kako je to bio sve samo ne ugodan razgovor, a potvrdio je i kako su on i Dodik razmijenili uvrede te su se zamalo potukli.

Tagovi: Christian Schmidt, Milorad Dodik
PROČITAJ I OVO
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
STAVOVI
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
ZAGREB - Glasnogovornik tehničke Vlade Marko Milić komentirao je kako prošao razgovor HDZ-a i manjinaca.
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ODLUKE
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ZAGREB - Nacionalne manjine rekle su da će dati potporu premijeru Plenkoviću, ali potpise za mandatara neće dati SDSS-ovci, rekao je Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, nakon sastanka manjinaca s Plenkovićem u Banskim dvorima.
DP inzistira na ova četiri resora
PREGOVORI
DP inzistira na ova četiri resora
ZAGREB - Demografija, energetika, poljoprivreda i kultura, četiri su resora za koja je DP ozbiljni zainteresiran preuzeti ih pod svoje okrilje u novoj Vladi RH.
Kolakušić oštro po DP-u: Mlinarić je pisao o zlim ljudima koji će sići s vlasti. Sad pregovara s njima
OŠTRO
Kolakušić oštro po DP-u: Mlinarić je pisao o zlim ljudima koji će sići s vlasti. Sad pregovara s njima
ZAGREB - Mislav Kolakušić, partner DP-a na nedavnim izborima, zadnjih dana napada Domovinski pokret zbog sve vjerojatnije suradnje s HDZ-om u formiranju nove vlade.
Vučemilović se još nije dogovorila s HDZ-om
OTKRIĆA
Vučemilović se još nije dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Sve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji se još ne znaju. Tko će je činiti, trebalo bi biti poznato u utorak, nakon sastanka HDZ-a i Domovinskog pokreta te onoga s predstavnicima manjina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE