GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samo četiri grada u Hrvatskoj odvojeno prikupljaju preko 50 posto otpada

Samo četiri grada u Hrvatskoj odvojeno prikupljaju preko 50 posto otpada
ZAOSTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2023 / 08:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prelog, Koprivnica, Krk i Osijek jedina su četiri grada koja su prošle godine imala stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada i tako zadovoljili EU direktive…

Iako se Hrvatska pred EU obvezala kako će do 2020. godine odvojeno prikupljati polovicu otpada, na kraju 2022. tek smo dosegnuli stopu 46 posto, piše Gradonačelnik.hr. Napredak je to u odnosu na 2021. u kojoj smo bili na stopi od 43, no veliko kaskanje i zaostatak u odnosu na preuzete obveze i zacrtane ciljeve po kojima smo do kraja 2022. godine već trebali biti na stopi od 60 posto odvojeno prikupljenog otpada.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je naime ovih dana Izvješće o komunalnom otpadu za 2022. godinu. Prema podacima iz Izvješća, u 2022. godini ukupno je nastalo 1.844.382 t komunalnog otpada, najviše od 1995. godine kad je krenulo praćenje podataka o komunalnom otpadu. U odnosu na prethodnu 2021. godinu to je povećanje od 4 %, a ovaj rast u Ministarstvu pripisuju povećanim turističkim prometom koji je isproducirao preko 181 tonu otpada, također najviše ikada.

Najveća ikada je i godišnja količina komunalnog otpada koja je nastala po stanovniku a iznosila je 474 kg, što se pak objašnjava korištenju popisa stanovnika iz 2021. godine, koji je značajno niži od procjena stanovnika Eurostata koje su korištene u prethodnim godinama, kao i najvećim do sada zabilježenim količinama ukupno nastalog komunalnog otpada.

Kao što je Gradonačelnik.hr naveo, stopa odvojeno sakupljenog komunalnog otpada (sve vrste komunalnog otpada osim miješanog komunalnog otpada) iznosila je 46 % odnosno odvojeno je sakupljeno 844.387 t. U 2021. godini ta stopa je iznosila 43 %. Time je nastavljen trend rasta, ali dinamika je u zadnje dvije godine usporena što u Ministarstvu, pak, objašnjavaju nečistoćama koje su u značajnom udjelu prisutne u odvojeno sakupljenom otpadu, posebice u biootpadu, koji se u tom slučaju kategorizira kao miješani komunalni otpad.

Što se, pak, uspješnosti gradova u dostizanju zacrtane stope od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada tiče, iako ih je čak 80 uspjelo ostvariti veću stopu nego godinu ranije, nema osjetnog napretka jer smo i dalje na tek četiri grada u kojima se odvojeno prikuplja preko polovice otpada.

Prelog i u ovom izvješću drži poziciju najnaprednijeg i ekološki najosvještenijeg hrvatskog grada, a zajedno s Koprivnicom i jedinog koji je uspio ostvariti zacrtani cilj za 2022. i premašiti i 60 posto odvojeno prikupljenog otpada. Tu su još Krk sa ostvarenom stopom od 54,4 posto i Osijek sa 51,2 posto.

Nadomak ciljanom postotku, sa 48,6 posto odvojeno prikupljenog otpada je i Ludbreg, Čakovec je dostigao 48,3 posto, a Mali Lošinj 47,7 posto. U top 10 najuspješnijih gradova su još Buzet (47,6 posto), Križevci (47,2 posto) i Supetar (46,6 posto). Iznad 40 posto odvojeno prikupljenog otpada još su samo Varaždin (46,3 posto), Labin (44,9 posto), Cres (42,4 posto) i Slavonski Brod (40,8 posto).

Tagovi: Prelog, Koprivnica, Krk, Osijek , otpad, odvajanje otpada
PROČITAJ I OVO
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
Pupovac o pregovorima: Neću dopustiti ponižavanje SDSS-a
PORUKE
Pupovac o pregovorima: Neću dopustiti ponižavanje SDSS-a
GUDOVAC - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da pri formiranju vlade i parlamentarne većine neće dopustiti poniženje SDSS-a kao predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj te se će se suprotstaviti svim oblicima segregacije, bilo po etničkoj ili političkoj osnovi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE