GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku

Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2024 / 08:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.

Što je izglednije - široke koalicije i spajanje dosad nespojivog ili ponovljeni izbori? Iako se Milanovićev plan izjalovio, neki još smatraju da postoji mogućnost za Vladu Nacionalnog spasa, prenosi HRT.

“Oni nemaju homogeni stav kako će postupiti. HDZ je relativni pobjednik izbora, ali je zbog visokog odaziva birača izgubio 5 mandata i ono s čime je sigurno premijer nesretan je to da mora pregovarati s Domovinskim pokretom”, rekao je Berto Šalaj, zaključivši kako Domovinski pokret može biti najzadovoljniji izborima.

Naime, iako su bili pred raspadom, konsolidirali su se te osvojili 14 mandata. Bez njih, neće biti ni Vlade HDZ-a ni Vlade nacionalnog spasa.

Projekt Zoran Milanović nije uspio, smatra Šalaj. “Dobili su 42 mandata, a to je samo 1 više nego na prošlim izborima. Još uvijek se nadaju Vladi nacionalnog spasa. Peđa Grbin je trebao već sinoć dati ostavku”, ističe te dodaje kako su Most i Možemo u okviru svojih očekivanja, no navodi: “I za jedne i druge slijedi izazov ‘što dalje’”, rekao je Šalaj.

Borčić je komentirala jučerašnje govore nakon rezultata izbora te je zaključila kako Peđa Grbin i dalje ne priznaje loš rezultat.

“Sandra Benčić je bila jasna, ali nije rekla da neće s desnicom nego poziva one koji su bili protiv HDZ-a. Plenković je imao u govoru pobjednički stav, ali sada je ključno koliko će brzo i hoće li sakupiti 76 mandata i kako će predsjednik reagirati na trenutačne rezultate, istaknula je Borčić.

Šalaj je kazao kako je jedina opcija za Možemo manjinska vlada u kojoj bi bio SDP i neke nestranačke osobe. Kako kaže, ni slučajno DP i Most.

- Smatram da je od centra pa na lijevo napravljeno puno pogrešaka, a najveća je što Zoran Milanović nije podnio ostavku na mjestu predsjednika RH, istaknuo je.

Dodaje kako je ljevica u Hrvatskoj u nezavidnoj situaciji.

Borčić govori kako je SDP-u cijeloj kampanji nedostajala jasna strateška usmjerenost na djela koja će poduzimati, a koje će podržavati početni val na krilima Zorana Milanovića.

- Projektom Z nisu uspjeli. Vi na početku projektom možete privući pažnju, ali ako ga ne možete podržati on će se otopiti sam po sebi. SDP nije uspio uvjeriti glasače, istaknula je.

Tagovi: šalaj, grbin, plenković, penava, sdp, hdz, borčić
PROČITAJ I OVO
Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru
KONSTITUIRANJE SABORA
Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru

ZAGREB - Dok pregovarački proces o formiranju Vlade nije ograničen vremenom, jer nije propisan rok u kojem predsjednik Republike mora nakon izbora odlučiti o mandataru, drukčija je situacija kada je riječ o Saboru.

Slavi se Praznik rada, stigle i prve poruke sindikata: Radnici nemaju dostojne plaće
PRAZNIK RADA
Slavi se Praznik rada, stigle i prve poruke sindikata: Radnici nemaju dostojne plaće
ZAGREB - Međunarodni je praznik rada. Zagreb je proslavu organizirao u Maksimiru, grah se dijeli i u Splitu, a oglasit će se i sindikati.
Milanović i Plenković na obljetnici Bljeska, Rafalei letjeli nad Hrvatskom
OBLJETNICE
Milanović i Plenković na obljetnici Bljeska, Rafalei letjeli nad Hrvatskom
OKUČANI - Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana jutros je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak kojom je oslobođena zapadna Slavonija, a središnja svečanost bit će kod Kocke vedrine, gdje se okupio državni vrh.
HDZ naručio anketu, žele znati što njihovi birači misle o ovoj temi
ANKETE
HDZ naručio anketu, žele znati što njihovi birači misle o ovoj temi
ZAGREB - HDZ je poznat po tome da malo toga prepušta slučaju. I prije ovih parlamentarnih izbora su provodili opsežne ankete i zato su bili od početka uvjereni u pobjedu.
Ozbiljno jačanje austrijske krajnje desnice na Putinov pogon
DESNICA
Ozbiljno jačanje austrijske krajnje desnice na Putinov pogon
BEČ - Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka već je godinu dana najpopularnija u državi, a mjesec dana uoči europskih izbora ta je podrška dosegla 30 posto
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE