GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD upozorava europske zemlje da Rusija izbjegava sankcije

SAD upozorava europske zemlje da Rusija izbjegava sankcije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2023 / 09:03
Autor: SEEbiz / BETA
WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države upozorile su europske zemlje na metode kojima Rusija izbjegava sankcije uvozom osjetljive robe i tehnologije koju koristi u ratu protiv Ukrajine, dok skupina ekonomista s Harvarda ocjenjuje da postojeće sankcije nisu dovoljno učinkovite zbog nedostatak koordinacije između SAD-a i Europske unije (EU), prenosi Radio Free Europe (RSE) pisanje svjetskih medija.

Visoki američki dužnosnik zadužen za sankcije upozorio je europske zemlje na napore Rusije da nabavi određenu robu obuhvaćenu sankcijama, dok Washington nastoji iskorijeniti načine na koje Moskva izbjegava sankcije, navodi Reuters.

Podtajnik američkog ministarstva financija za terorizam i financijsku obavještajnu službu Brian Nelson prošli se tjedan tijekom posjeta Švicarskoj, Italiji, Austriji i Njemačkoj sastao s vladinim dužnosnicima, kao i predstavnicima financijskih institucija i tvrtki.

Kao dio napora Washingtona da razbije rusko izbjegavanje sankcija, pomoćnica državnog tajnika za financiranje terorizma i financijski kriminal Elizabeth Rosenberg ovog tjedna odlazi u Kazahstan i Kirgistan.

Ministarstvo financija priopćilo je kako Washington vjeruje da Rusija koristi metode za kršenje sankcija za nabavu desetaka roba, uključujući elektroničke komponente, optiku i proizvodnu opremu, prema dokumentu koji je dostavljen partnerskim zemljama u koji je Reuters imao uvid. Ovi proizvodi uključuju, između ostalog, procesore i kontrolere, video kamere, lasere i generatore signala.

Tijekom Nelsonova posjeta, Ministarstvo financija SAD-a također je istaknulo na što financijske institucije trebaju paziti dok pokušavaju identificirati ruske mreže nabave, navodi se u dokumentu. To uključuje, na primjer, ponude tvrtki bez poslovne povijesti i male ili nikakve online prisutnosti, kao i česte ili posljednje promjene krajnjih korisnika ili platitelja.

U sklopu nastojanja da se Rusija spriječi u izbjegavanju sankcija, zapadni dužnosnici posjetit će i Srbiju.

Washington i njegovi partneri iz G7 dali su prioritet zatvaranju rupa u sankcijama i borbi protiv utaje posljednjih mjeseci, dok apetit za sankcioniranjem novih dijelova ruskog gospodarstva opada, izvještava The Final Times.

SAD tvrdi da Moskva pokušava na mala vrata dobiti osjetljivu tehnologiju, ističe britanski list, navodeći da je u sklopu intenziviranja napora da se Moskva spriječi u nabavi oružja za rat u Ukrajini, američki dužnosnik Nelson prošli tjedan opskrbio partnerske zemlje detaljan popis skupih dvostrukih svrha kojima Rusija nastoji zaobići kontrolu izvoza koju je nametnuo Zapad.

Dužnosnici SAD-a, UK-a i Europske unije pokrenuli su zajedničku inicijativu usmjerenu na zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske i srednjoazijskih država za koje se sumnja da su kanali za izvoz tehnologije i strojeva u Rusiju, koja ih zatim prenamjenjuje za obrambenu industriju.

Američki dužnosnik rekao je kako sprječavanje Moskve da izbjegne sankcije postaje sve hitnije kako se rat u Ukrajini približava "kritičnoj prekretnici", prema Financial Timesu, napominjući da zapadni obrambeni dužnosnici kažu da Ukrajina priprema proljetnu protuofenzivu protiv okupacijskih ruskih trupa koje bi mogle odrediti budući tok. rate.

EU-ov izaslanik za sankcije, David O'Sullivan, nedavno je posjetio UAE, Tursku i Kirgistan kako bi prenio oštru poruku sa Zapada. Sljedeći tjedan s visokim američkim dužnosnikom odlazi u Kazahstan, a do kraja svibnja trebao bi posjetiti Uzbekistan, Srbiju, Gruziju i Armeniju.

Mnoge kaznene mjere koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji pokazale su se manje skupim za Moskvu nego što su neki ekonomisti očekivali, a mnogi u Washingtonu i Bruxellesu su se nadali. Sada skupina ekonomista s Harvarda, predvođena autoritetom za sankcije Richardom Hausmanom, predlaže nekoliko načina za poboljšanje sankcija, piše Wall Street Journal.

Glavni zaključak tih ekonomista, iznesen u petak na konferenciji koju je organizirala Švedska središnja banka, jest da ima previše robe čiji izvoz u Rusiju ograničavaju EU ili SAD, ali ne i EU i NAS.

Prema analizi utjecaja sankcija koju su proveli Hausman i dvojica njegovih kolega s Harvarda, bolja koordinacija između dviju gospodarskih sila, kao i čvršći fokus na ograničavanje prodaje ključnih komponenti koje ulaze u mnoge gotove proizvode u Rusiju, znatno bi se poboljšala njihovu učinkovitost.

Ti su ekonomisti utvrdili da su uvedena ograničenja na izvoz više od 5000 proizvoda u Rusiju, što je 44 posto ukupnog uvoza te zemlje. Međutim, od proizvoda pod sankcijama, SAD i EU ograničili su samo 43 posto proizvoda. Za dvije petine sankcija uvela ih je samo EU, a za 17 posto samo SAD.

Procjenjuju da bi cijena sankcija u smislu povećanja troškova i manje proizvodnje mogla biti povećana za čak 60 posto ako bi se one usvojile.

Tagovi: sTATE dEPARTMENT, sankcije Rusiji, Rusija
PROČITAJ I OVO
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
PREGOVORI
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
ZAGREB - Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a.
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE