GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD izvršio osvetničke napade na ciljeve u Iraku i Siriji

SAD izvršio osvetničke napade na ciljeve u Iraku i Siriji
OSVETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2024 / 07:58
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Sjedinjene Države izvele su jučer zračne napade u Iraku i Siriji protiv više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, priopćila je američka vojska, nakon napada u Jordanu u kojem su ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika.

Vjeruje se da su udari samo prvi u višeslojnom odgovoru administracije predsjednika Joea Bidena na napad koji su prošlog vikenda izveli militanti koje podržava Iran.

"Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru", poručio je američki predsjednik Joe Biden. "Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. No, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti", dodao je.

Iako nije napadnuta nijedna meta u Iranu, napadi će vjerojatno povećati zabrinutost zbog napetosti koje eskaliraju na Bliskom istoku zbog više od tri mjeseca rata Izraela s Hamasom u Gazi.

Američka vojska je u priopćenju rekla da je pogodila mete poput zapovjednih i kontrolnih centara, objekata za skladištenje raketa, projektila i bespilotnih letjelica i objekata za logistiku te lanca opskrbe streljivom. U napadima je pogođeno više od 85 meta , rekla je američka vojska.

Američka meta bile su snage Kudsa, ogranka IRGC-a za vojnu špijunažu i paravojsku koji snažno utječe na Iranu savezničke milicije diljem Bliskog istoka, od Libanona do Iraka, Jemena i Sirije. Sirijski državni mediji objavili su u petak da je "američka agresija" na mjesta u pustinjskim područjima i na sirijsko-iračkoj granici rezultirala brojnim žrtvama i ozljedama.

Mete su se nalazile na sedam različitih lokacija, četiri u Siriji i tri u Iraku, a u napad su bili uključeni bombarderi dugog dometa B-1 koji su doletjeli iz SAD-a, priopćila je američka vojska.

Američki general-pukovnik Douglas Sims, direktor Združenog stožera, rekao je kako se čini da su udari bili uspješni, a izazvali su velike sekundarne eksplozije jer su pogođena oružja militanata, iako nije jasno jesu li militanti ubijeni.

Sjedinjene Američke Države obavijestile su Irak prije napada u petak na tri položaja militanata unutar te zemlje, priopćila je Bijela kuća, samo nekoliko minuta nakon što je iračka vojska osudila napade kao kršenje suvereniteta zemlje.

"Obavijestili smo iračku vladu prije napada", rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Tagovi: amerikanci, iran, irak, sirija, iranska revolucionarna garda, biden
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE