GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski partizani kreirali kaos u Belgorodu i Kursku

Ruski partizani kreirali kaos u Belgorodu i Kursku
GERILSKA BORBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2024 / 20:41
Autor: SEEbiz / N1 info / Deutsche Welle
MOSKVA - Institut za proučavanje rata (ISW) analizirao je jučerašnje napade koje su na pograničnim dijelovima Rusije izveli ruski partizani.

Ruski dobrovoljački korpus (RDK), Legija za slobodu Rusije (LSR) i Sibirski bataljun izveli su ograničeni upad u regije Belgorod i Kursk u utorak ujutro.

Ruski izvori isprva su zanijekali izvješća o upadu, ali su kasnije ustvrdili da su ruske snage odbile proukrajinske snage. Snage LSR-a navodno su zauzele Tetkino, iako su ruski izvori tvrdili da su ruski desantni vojni obveznici odbili sve napade u tom selu.

ISW je još ranije uočio izješća u kojima se navodi da Rusija koristi ročnike za obranu svoje granice s Ukrajinom od ograničenih upada i procijenio da je to vjerojatno zbog nespremnosti Rusije da premjesti snage s prve crte bojišta drugdje u Ukrajini.

Ruski vojni blogeri primijetili su da je do upada došlo nekoliko dana prije ruskih predsjedničkih izbora 17. ožujka, a nekoliko blogera upozorilo je da bi u narednim danima moglo biti dodatnih upada.

Legija za slobodu Rusije noćas je na svom kanalu na Telegramu poručila trupama ruskog predsjednika Vladimira Putina da se spreme za noć, a tijekom jutra su objavili nekoliko videozapisa koji ukazuju na nove borbe.

“Tu je bila kontrolna točka i sada je više nema”, navodi se uz video na kojemu se vidi kako dim suklja iz nekoliko objekata.

Legija je poručila da će naknadno objaviti podatke o gubicima, ali dodaje da su potukli neprijatelja.

Korpus je pak na svom kanalu objavio da “neprijatelj neće znati za mir”.

U međuvremenu, ruska vojska je izvijestila o uspjehu u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine. Tamo je, prema vlastitim navodima, ona osvojila selo Nevelske. Ministarstvo obrane u Moskvi priopćilo je da su njezine jedinice također zauzele „povoljnije" vojne linije i položaje u regiji. Ukrajinsko vojno zapovjedništvo je, međutim, priopćio da su ruski napadi na fronti u toj regiji odbijeni.

Rusija je nedavno iskoristila nedostatak streljiva u ukrajinskoj vojsci i preuzela kontrolu nad nekoliko oblasti na istoku Ukrajine. Ukrajina, oslabljena obustavljanjem vojne pomoći svojih zapadnih saveznika, bila je prinuđena povući svoju vojsku u veljači, posebno iz grada Avdiivke. Donjeck je jedna od četiri regije u južnoj i istočnoj Ukrajini koje je Rusija anektirala. Bio je poprište žestokih borbi od samog početka ruske invazije.

Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, situacija na linijama fronte u ratu s Rusijom je bolja nego što je bila posljednja tri mjeseca. Razlog je taj što su moskovske trupe prestale napredovati nakon zauzimanja istočnog grada Avdiivke u veljači, rekao je Zelenski francuskoj televiziji BFM. Ukrajina je poboljšala svoju stratešku poziciju usprkos manjku naoružanja, tvrdi on.


U drugom videu prikazuje se pucnjava iz napuštenog objekta. “Jutarnji kontakt s neprijateljem. Putinove trupe pokušale su ući sa stražnje strane, ali je jurišni zrakoplov Legije odbio napad i uzvratio udarac.”

Tagovi: gerila, partizani, rusija, belgorod, ukrajina, zelenski
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE