GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusi treći po broju imigranata, zatraže azil, a onda bježe avionima

Rusi treći po broju imigranata, zatraže azil, a onda bježe avionima
MIGRANTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2023 / 10:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od početka 2023. pa do 17. prosinca ove godine na granice Hrvatske stiglo je 8456 Rusa i 11.119 Turaka. Time su državljani tih dviju zemalja zauzeli treće, odnosno drugo mjesto po broju imigranata, odmah nakon Afganistanaca, piše Večernji list.

Rusi redom dolaze uredno, na granični prijelaz, zatraže azil i odu dalje. No njihov dolazak kao migranata izravna je posljedica viznog režima u susjednim državama, Bosni i Hercegovini i Srbiji, koje za te zemlje, što je u neskladu s viznom politikom EU, ne traže vize, a teško je zasad očekivati da će ih i uvesti jer nema političke volje.

Također, rezultat je to nevoljkosti tamošnjih vlasti da na druge načine kontroliraju tijek migracija, preciznije dolazaka imigranata u njihove zemlje kao turista s urednim dokumentima, najčešće letovima iz Bjelorusije i Turske, da bi onda oni, preko Hrvatske, dalje krenuli u EU.

Jedno od rješenja je i potpisivanje Statusnog sporazuma BiH s Europskom komisijom o dolasku Frontexa u tu državu, koje bi se, nakon velike politizacije u BiH, ipak – prema najnovijim informacijama, trebalo uskoro dogoditi, što će itekako promijeniti stanje na terenu.

Zemlje iz kojih u Hrvatsku dolaze imigranti se mijenjaju, no zadnjih godina isprofilirale su se dvije nacije: Rusi i Turci, čiji je broj stabilan iz mjesec u mjesec. Ruski državljani, a ovdje treba reći da se ne radi etnička profilacija pa je tek iz imena jasno da većinu čine etnički Čečeni i Dagestanci, s relativno malo etničkih Rusa, imaju poseban modus kad je riječ o pokušaju i dolasku u EU, pri čemu im je prva točka ulaska Hrvatska.

Oni redom dolaze kao redovni putnici, turisti, zrakoplovima u BiH ili Srbiju, iz Bjelorusije ili Turske. Potom se s urednim dokumentima javljaju na službene granične prijelaze. Policija provodi kontrolu dokumenata i dosad nije bilo naznaka da ne bi bili originalni ili izdani u okupiranim područjima.

Tagovi: RUSI, RUSIJA, ČEČENIJA, DAGESTAN
PROČITAJ I OVO
Srbija i Hrvatska imenovat će koordinatore za rješavanje otvorenih pitanja
DOGOVOR
Srbija i Hrvatska imenovat će koordinatore za rješavanje otvorenih pitanja
NOVI SAD - Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije Gordan Grlić Radman i Marko Đurić dogovorili su u petak u Novome Sadu imenovanje dvojice koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dviju zemalja.
Dačić: Likvidiran ubojica srpskog policajca
LIKVIDACIJA
Dačić: Likvidiran ubojica srpskog policajca
BEOGRAD - Poptredsjednik srpske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić priopćio je kako je likvidiran čovjek koji je ubio policajca u Loznici.
Što se događa ako se Biden povuče iz predsjedničke utrke?
SCENARIJI
Što se događa ako se Biden povuče iz predsjedničke utrke?
WASHINGTON - Predsjednik Joe Biden pod opsadom je unutar vlastite stranke, dok ga sve više demokrata - privatno i javno - poziva da prekine svoje pokušaje ponovnog izbora nakon njegove štetne debate protiv Donalda Trumpa.
Njemačka, Scholz i Vučić: Preko litija do Europske unije
RESURSI I POLITIKA
Njemačka, Scholz i Vučić: Preko litija do Europske unije
BEOGRAD - Njemački kancelar putuje u Beograd. Radi se o važnom ugovoru o isporuci litija. Njemački političari upozoravaju da ne bi smjelo doći do popuštanja Vučiću kad se radi o ostvarivanju demokratskih standarda.
Najveći demokratski donori žele natjerati Bidena da odustane od kandidature
STAVOVI
Najveći demokratski donori žele natjerati Bidena da odustane od kandidature
NEW YORK - U utorak početkom srpnja, 75 bogatih demokratskih političkih donatora okupilo se na pozivu za Zoom kako bi razgovarali o daljnjem putu predsjednika Joea Bidena nakon njegove katastrofalne debate protiv Donalda Trumpa, doznaje CNBC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE