GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusi se povlače iz Hersona: Ovo je možda i prijelomna točka rata

Rusi se povlače iz Hersona: Ovo je možda i prijelomna točka rata
SRAMOTA ZA PUTINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2022 / 19:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
MOSKVA - Dok su ministar Šojgu i general Surovikin objašnjavali razloge ruskog povlačenja iz grada Hersona, Vladimira Putina nije bilo ni na obzoru.

Vladimir Putin ne voli objavljivati loše vijesti, a gubitak Hersona ne samo da je grozna vijest za Rusiju nego je i to osobna sramota ‘kremaljskog cara‘.

Putin je prije nešto više od mjesec dana slavodobitno objavio kako se otete ukrajinske regije Luhansk, Donbas, Zaporižje i Herson pripajaju Rusiji. I samo tridesetinešto dana kasnije, u gradu Hersonu, ponovno će se vijoriti ukrajinska zastava.

Stoga i ne treba čuditi što Putin neće danas pred javnosti govoriti o porazu u Hersonu nego će se radije družiti s čelnicom ruskog instituta za javno zdravstvo Veronikom Skvorcovom.

Kako navodi NY Times, Putin je tjednima odbijao zahtjeve vojnog vrha da se vojska povuče iz Hersona. Generali su ga upozoravali da je moral vojske na dnu, da su u opasnosti da ih Ukrajinci okruže i pregaze, ali Putin je uporno ponavljao - ne, ne i ne. Sve do danas. Sada ostaje za vidjeti kako su Šojgu i društvo uspjeli nagovoriti Putina da povuče sramotan potez.

Gubitak Hersona je, kako tvrde analitičari, možda i prijelomna točka cijelog rata. Rusi su potjerani na lijevu stranu Dnjipra i jasno je da se mogu pozdraviti s dva velika cilja - osvajanjem Odese i pripajanjem moldavskog Pridnjestrovlja. Doduše, već je nekoliko mjeseci jasno da ova ruska armija nema kapaciteta za osvajanje najveće ukrajinske luke, a gubitak Hersona je samo potvrda da se Odesa može polako vraćati normalnom životu.

Puno bolnija spoznaja za Rusiju je činjenica da je ukrajinska vojska osvajanjem zapadne obale Dnjipra sve bliže svetom cilju - Krimu. Upravo to je spomenuo danas i savjetnik predsjednika Zelenskog Anton Gerašenko.

Kako god bilo, u idućih nekoliko tjedna bit će zanimljivo vidjeti u kojem će se smjeru nastaviti ukrajinska protuofenziva.

Tagovi: Herson, rat u Ukrajini, Rusija, Vladimir Putin, Sergej Šojgu
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE