GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Roman Abramovič i ukrajinski pregovarači imaju simptome trovanja

Roman Abramovič i ukrajinski pregovarači imaju simptome trovanja
TROVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2022 / 19:32
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski oligarh Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači imaju simptome trovanja nakon što su se susreli u Kijevu ranije ovog mjeseca, piše The Wall Street Journal.

WSJ se za ovu informaciju poziva na izvore bliske oboljelima. Informaciju o trovanju je nekoliko sati nakon objave potvrdio i Abramovičev glasnogovornik, prenosi BBC.

Nakon sastanka u glavnom gradu Ukrajine, Abramovič, koji je putovao između Moskve, Lavova i drugih pregovaračkih mjesta, kao i najmanje dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su simptome koji uključuju crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama, prenosi WSJ.

Priču o simptomima trovanja kod više osoba potvrđuje i Bellingcat, nizozemsko udruženje istraživačkih novinara koje se specijaliziralo za factchecking.

"Bellingcat može potvrditi da su tri člana izaslanstva koji su sudjelovali na mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije u noći s 3. na 4. ožujka 2022. doživjela simptome u skladu s trovanjem kemijskim oružjem. Jedna od žrtava je ruski poduzetnik Roman Abramovič", napisali su.

Kako piše WSJ, za trovanje se krivi tvrdolinijaše iz Moskve koji su željeli minirati mirovne pregovore.

Abramovič i ukrajinski pregovarači se oporavljaju i životi im nisu ugroženi.

Osoba bliska Abramovichu rekla je da nije jasno tko je bio meta, a zapadni stručnjaci koji su istraživali incident rekli su da je teško utvrditi jesu li simptomi uzrokovani kemijskim ili biološkim agensom ili nekom vrstom napada elektromagnetskog zračenja .

Roman Abramovič, već se spominjalo, sudjelovao je na mirovnim pregovorima kao posrednik između zaraćenih strana. Navodno je osobno odnio poruku koju je Zelenskij uputio Putinu.

Abramovič je, kao i većina oligarha, završio pod sankcijama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, kako je objavljeno prije pet dana, zamolio je predsjednika Joea Bidena u telefonskom razgovoru da ne nameće sankcije ruskom oligarhu Romanu Abramoviču jer bi se mogao pokazati kao koristan posrednik u mirovnim pregovorima s Moskvom, pisao je Wall Street Journal.

Kao rezultat toga Bijela kuća uvjerila je ministarstvo financija da ne nastavi s planovima da uvede sankcije Abramoviču, navode izvori upoznati sa situacijom.

Isti izvori navode da se Biden konzultirao sa Zelenskim o nizu sankcija, uključujući i onima u vezi s Abramovičem.

Tagovi: Roman Abramovič, Ukrajina, Vladimir Putin
PROČITAJ I OVO
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
EPPO
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja oglasio se o aferi na Geodetskom fakultetu vezanim malverzacije kod projekta snimanja zgrada nakon potresa, navodeći kako je ovog četvrtka uhićen bivši pomoćnik ministra kulture i medije, kao i bivši dekan Geodetskog fakulteta i bivši profesor tog fakulteta.
Raznesen bankomat u Vukomercu
PLJAČKA
Raznesen bankomat u Vukomercu
ZAGREB - Nakon deset dana pauze, nepoznati razbojnik ili, pak, više njih ponovno su se okomili na bankomat.
Mogu li HDZ i DP do većine bez manjinaca? Ovo su tri scenarija
KAKO DO VEĆINE?
Mogu li HDZ i DP do većine bez manjinaca? Ovo su tri scenarija
ZAGREB - Formalnih pregovora oko sastavljanja nove vladajuće većine jučer nije bilo zbog obilježavanja oslobodilačke akcije Bljesak i prvomajskog praznika, ali to naravno ne znači da mobiteli nisu radili.
Građevinski sektor na mukama zbog manjka radnika
MUKE
Građevinski sektor na mukama zbog manjka radnika
ZAGREB - Nedostatak djelatnika, visoke cijene rada i materijala usporavaju oporavak građevinskog sektora, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće Horváth, u kojem je sudjelovalo više od 30 članova upravnih odbora građevinskih kompanija.
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
JASNA PORUKA
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE