GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Reuters: HDZ će izgubiti parlamentarnu većinu

Reuters: HDZ će izgubiti parlamentarnu većinu
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 20:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Međunarodna novinska agencija Reuters objavila je analizu predizborne kampanje u Hrvatskoj u kojoj tvrdi da ankete pokazuju da će HDZ zbog niza korupcijskih skandala izgubiti većinu u Hrvatskom saboru.

“Ako izbori na vlast dovedu koaliciju predvođenu SDP-om, stavovi male jugoistočne zemlje Europske unije o glavnim pitanjima, kao što je podrška Ukrajini u ratu s Rusijom, mogli bi se promijeniti. Glavni suparnik Andreja Plenkovića, predsjednik Zoran Milanović, rekao je da će dati ostavku i prijeći na funkciju premijera ako Socijaldemokratska partija pobijedi, protivi se pomoći Ukrajini za razliku od većine članica Europske unije”, piše u analizi.

Međutim, mnogim Hrvatima važniji su problemi koji se tiču unutarnje politike, dodaje Reuters te napominje da je u siječnju prosječna plaća porasla 8,6 posto u odnosu na isti mjesec 2023., a Hrvatska je prošle godine zabilježila gospodarski rast od 2,8 posto, što je znatno iznad prosjeka 27 zemalja EU-a.

“Ipak, poraslo je protivljenje onome što mnogi kritičari vide kao obrazac korupcije i nepotizma tijekom Plenkovićeva mandata. On poriče da to ima veze s njim, ali njegov je ugled pretrpio udarac”, stoji u analizi.

HDZ bi, prema nekim anketama, na izborima mogao osvojiti 60 mandata, što je šest mandata manje nego na prošlim izborima. Desnica i zeleni bi se mogli ujediniti u novu koaliciju predvođenu SDP-om, a koja bi uključivala i zastupnike etničkih manjina i dijaspore.

“Rezimirajući mandat Andreja Plenkovića, Vladu je u osam godina napustilo oko 30 ministara zbog korupcije i to je oporba u kampanji iskoristila”, objasnio je Ivan Rimac, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zbog jedne istrage Ureda europskog javnog tužitelja u studenom je došlo do uhićenja 29 osoba, uključujući dekana zagrebačkog Geodetskog fakulteta zbog navodnog pranja novca povezanog sa zlouporabom razvojnih fondova EU-a, prenosi Dnevnik.hr.

U veljači je održan veliki protuvladin prosvjed, koji je organiziran nakon što je objavljena prepiska između Ivana Turudića i Josipe Pleslić (ex Rimac), piše Reuters i dodaje da je Turudić, koji je u to vrijeme bio sudac, negirao krivnju.

“Čak i ako je bilo grešaka, mi ih ispravljamo, a ono što imamo je energija, entuzijazam, predanost i ljubav prema domovini”, rekao je Plenković pristašama na skupu u Zagrebu ranije ovog mjeseca.

Tagovi: reuters, hdz, sdp, možemo!, most, milanović, plenković, rimac
PROČITAJ I OVO
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
PREGOVORI
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
ZAGREB - Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a.
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE