GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rat protiv Hamasa Izrael će stajati više od 50 milijardi dolara

Rat protiv Hamasa Izrael će stajati više od 50 milijardi dolara
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2023 / 12:04
Autor: SEEbiz
TEL AVIV - Rat s Hamasom u Pojasu Gaze Izrael će stajati čak 51 milijardu dolara, izvijestio je u nedjelju financijski list Calcalist pozivajući se na preliminarne brojke ministarstva financija.

Dnevnik navodi da se procjena, jednaka 10 posto bruto domaćeg proizvoda, temelji na trajanju rata između 8 i 12 mjeseci, ograničenog na Gazu, bez punog sudjelovanja libanonskog Hezbolaha, Irana ili Jemena i s oko 350.000 Izraelaca unovačenih u pričuvnom sastavu koji se uskoro vraćaju na posao.

Calcalist je opisao kako ministarstvo smatra 51 milijardu dolara “optimističnom” procjenom. No ministarstvo je priopćilo da ne stoji iza Calcalistovih podataka.

Naoružani pripadnici Hamasa iz Gaze izveli su 7. listopada najsmrtonosniji napad na izraelske civile u povijesti te zemlje, a Izrael od tada bombardira Gazu s ciljem eliminacije skupine.

Calcalist je rekao da bi polovica troškova bila obrambeni troškovi koji iznose oko 250 milijuna dolara dnevno, a ostatak se odnosi na troškove koji obuhvaćaju gubitke prihoda, kompenzacije za tvrtke i obnovu.

Ministar financija Bezalel Smotrich ranije je rekao da izraelska vlada priprema paket ekonomske pomoći za one koji su pogođeni palestinskim napadima koji će biti “veći i širi” nego tijekom pandemije covida-19.

U četvrtak je premijer Benjamin Netanyahu rekao da je država predana pomoći svima pogođenima.

“Moja je direktiva jasna: otvorite slavine i usmjerite sredstva onome tko ih treba”, rekao je ne navodeći brojke. “Baš kao što smo radili tijekom covida. U proteklom desetljeću ovdje smo izgradili vrlo snažnu ekonomiju i čak i ako rat od nas traži ekonomsku cijenu, kao što se događa, platit ćemo bez oklijevanja.”

Zbog rata S&P smanjio je kreditni rejting Izraela na “negativan”, dok su Moody’s i Fitch stavili rejting Izraela na reviziju radi mogućeg smanjenja.

Tagovi: Izrael, Hamas, Richard Hecht
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE