GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raos: Plenković će pokušati izbjeći DP

Raos: Plenković će pokušati izbjeći DP
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2024 / 07:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zbrajaju se i posljednji glasovi birača na parlamentarnim izborima. HDZ ima najviše mandata, 61, ali samostalno nedovoljno za sastavljanje vlade. S druge strane, čak 14 mandata je osvojio Domovinski pokret, na kojemu je sada odluka hoće li se prikloniti HDZ-u ili Rijekama pravde, koje imaju 42 mandata. Tu su i Most s 11 te Možemo s deset mandata.

Politolog Višeslav Raos za Index je komentirao prijevremene rezultate koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo.

Kazao je, između ostalog, da je odaziv glasača premašio očekivanja i da je to možda i najljepša vijest ovih izbora. Ipak, ističe kako ponekad velika izlaznost ne znači nužno i više glasova za oporbu.

Raos je komentirao i sinoćnje obraćanje Peđe Grbina, koji se pun samopouzdanja javio nakon objavljivanja prvih rezultata.

"Obraćanje Peđe Grbina mi ne zvuči baš uvjerljivo. Milanović nije dao ostavku i sigurno sada ni neće dok se ne konstituira Sabor. Tek kad predsjednik Sabora ne bi bio iz HDZ-a ili njegovih partnera, to bi bio trenutak kada bi Milanović mogao razmišljati o egzekuciji svog plana. On s pozicije predsjednika može odugovlačiti proces određivanja mandatara, ali ne može odugovlačiti sa sazivanjem Sabora jer ima jasan rok. Mislim da je sada svima jasno da nema razloga da Ustavni sud naknadno objavi da nešto nije valjalo ili ponavljanje izbora", kazao je.

"Za sada vidimo da HDZ s manjinama nema dovoljno mandata i da su se u izbornoj noći određene stranke, mimo DP-a, izjasnile da neće s njima koalirati.

Prije izbora Plenković je izbjegavao DP i moguće je da će pokušati privući pojedince iz manjih stranaka. Most je išao sa suverenistima, ali tamo ima još netko koga mogu pridobiti, kao što su bili napravili sa Zekanovićem. Za pretpostaviti je da će pokušati razgovarati. Kada se krene konstituirati Sabor, svi oni koji su župani, pa tako i gradonačelnik Tomašević, ne mogu sjediti u saboru, pa će tamo umjesto njih biti zamjene. Tako da zapravo još uvijek ne znamo tko će nam sjediti u Saboru.

Opet treba ponoviti da je Grbin bio izuzetno široke ruke prema manjim partnerima, tako da ćemo ponovno imati Sabor s većim brojem stranaka. I na listi DP-a ima još stranaka. Most dovodi suvereniste, HDZ je doveo i HSLS, tako da nam se opet u saboru smiješi 15 plus stranaka", kazao nam je.

Prema sinoćnjoj retorici Penave, nije jasno s kime bi Domovinski pokret mogao koalirati. Spominju se i HDZ i SDP, ali u stranci koja za sada drži 14 mandata imaju uvjete preko kojih neće prelaziti, što su i sinoć nekoliko puta naglasili. Jedan od uvjeta je da neće koalirati s SSDS-om, ali ni s Možemo.

"Cijela ideja Domovinskog pokreta je da vuku HDZ natrag u desnicu. Ne znam kako je Penava to zamislio. Rekao je da ne mogu s Možemo, no nisam siguran što mu to točno znači. Znači li to da ne mogu podržati SDP-ovu vladu koju bi podržavao i Možemo? Druga stvar je da de facto mogu s HDZ-om, ali ne s SDSS-om koji, kako vidimo, ima tri mandata. Ako žele sudjelovati u izvršnoj vlasti, onda to ide u paketu s manjinama", kaže pa dodaje:

"Kada smo kod slaganja većine, Plenković će biti u nepovoljnom položaju ako bude morao pregovarati s cijelim DP-om i s njima slagati većinu. On će to pokušati izbjeći. S druge strane, za Milanovića odnosno Grbina slaganje većine s manjim partnerima bi zapravo bila manjinska vlada koja nema podršku iz sabora s raznim strankama i to zvuči kao nešto što nije održivo na četiri godine. Pitanje je tko će od njih u jednom trenutku reći da ne treba forsirati stvari, a možda će se nadati da će puknuti između HDZ-a i DP-a te da će se ići u nove izbore.

Međutim, kao što znamo iz izbora 2015. i 2016. godine, u tom slučaju ne bi bilo nekih promjena, osim što bi stranka na vlasti ponovno dobila. Novi izbori bi odgovarali HDZ-u", kazao je.

Kaže i da je generalno Domovinski pokret pobjednik izbora.

"Mostovci mogu biti zadovoljni, a i Možemo je poduplao broj mandata i širi se izvan Zagreba, premda treba napomenuti da su i sada većinu glasova dobili iz Zagreba i okolice. U startu smo znali da je Možemo išao samostalno. Na kraju im se to više-manje isplatilo.

Za Fokus se činilo da mogu složiti svoj klub, ali za sada su na jednom mandatu. U principu, oni nisu snažni.

Za neke bi bilo puno bolje da su se uspjeli ukrcati na ovaj zajednički vlak", kazao je Raos za Index.

Tagovi: raos, plenković, penava, grbin, milanović, možemo!
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
HDZ I OPORBA
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer obraća se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE