GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rafalei stižu u Hrvatsku ranije od previđenog

Rafalei stižu u Hrvatsku ranije od previđenog
AVIONI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2023 / 21:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Borbeni lovci koje je Hrvatska kupila od Francuske stižu prije nego što se predviđalo, otkrio je francuski veleposlanik Gaël Veyssière.

eleposlanik Veyssière za Novu TV kazao je da francusko-hrvatski odnosi nikada nisu bili ovako dobri. Ipak, ne bi se složio da je razlog tome taj što je Hrvatska kupila francuske borbene lovce Rafalee, nego vjeruje da razlog leži u tome što su i francuski predsjednik Emmanuel Macron i hrvatski premijer Andrej Plenković snažno europski orijentirani.

“To je ono što nas spaja i upravo zato što smo bliski oko toga, Hrvati su odabrali Rafalee”. Potvrdio je da je obuka naših pilota u Francuskoj počela prije nekoliko tjedana. Sve se događa u predviđenom roku, kaže i dodaje da je francuska strana impresionirana sposobnošću pilota i mehaničara koje su za taj posao odabrale hrvatske vlasti.

“Govorim o sposobnosti učenja i prilagodbe, jer ipak je to značajan skok, s MiGa-21 prijeći na Rafalee. Tehnički, dijeli ih nekoliko generacija”.

Istaknuo je i kako je cilj da u Hrvatsku stignu u prvoj polovici 2024. godine, “znači otprilike za godinu dana". "To će se odviti tako što će avioni u drugoj polovici godine, kad hrvatski piloti i mehaničari budu do te mjere spremni, postupno prijeći u ruke hrvatskih vlasti u Francuskoj i čim bude dovoljno aviona u toj skupini, recimo šest, hrvatski će piloti u hrvatskim zrakoplovima doletjeti ovamo. Tada će biti potpuno u službi hrvatskih vlasti”, objasnio je veleposlanik za Dnevnik Nove TV.

Tagovi: Gaël Veyssière., Rafalei
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE