GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici ne žele plaćati porez u dvije države

Radnici ne žele plaćati porez u dvije države
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2021 / 10:01
Autor: SEEbiz/h
ZAGREB - U općini Cestici u Varaždinskoj županiji potpisan je ugovor o suradnji između Hrvatskog sindikata radnika migranata (HSRM) i austrijskog sindikata Vidaflex koji bi mogao pomoći stotinama hrvatskih radnika u inozemstvu, piše u utorak Večernji list.

Ugovor između dva sindikata stupio je na snagu 1. kolovoza, a jedna je od pogodnosti da će nuditi savjete i pravnu podršku u pitanjima dvostrukog oporezivanja u Hrvatskoj.

Vidaflex je austrijski sindikat koji jedini zastupa prava obrtnika i samozaposlenih, a djeluje unutar saveza austrijskih sindikata. Po riječima glavnog tajnika Vidaflexa Christopha Lipinskog, trenutačno imaju oko 1000 aktivnih članova iz Hrvatske, prvenstveno žena koje rade kao njegovateljice. Dodaje da se radnici iz Hrvatske u Austriji susreću s nizom problema i poteškoća zbog slabe informiranosti o svojim pravima i obvezama, a nerijetko su i dvostruko oporezovani.

HSRM je osnovan prije mjesec dana i zasad ima stotinjak članova, uglavnom iz Varaždinske županije. Iz te je županije i najveći broj slučajeva dvostrukog oporezivanja mještana iz općina Vinica, Cestica, Donja Voća, Petrijanec i Sračinec.

"Jedan od ključnih zadataka HSRM-a je uklanjanje tog nepravednog tereta, po međunarodnim ugovorima nedopustivog dvostrukog oporezivanja hrvatskih radnika migranata", ističe predsjednik sindikata Franjo Lazar.

Oba sindikata, i HSRM i Vidaflex, svaki u svojoj državi, radit će na rješavanju problema. Aktivno će se uključivati u inicijativu donošenja pravnih propisa i zakona.

HSRM je ovih dana dobio prvu pravnu bitku u korist svoga člana. Porezna uprava Varaždin usvojila je njegovu žalbu na porezno rješenje koje je uložio službeni odvjetnik sindikata Željko Kaselj.

"Prema ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pravo na oporezivanje određenog dohotka pripada jednoj državi, bilo državi izvora dohotka, bilo državi rezidentnosti primatelja ili vlasnika. Katkad su, međutim, obje države ovlaštene oporezivati, ali se pravo pojedine zemlje ograničava na točno određen postotak poreza. Zemlja rezidentnosti obično izbjegava dvostruko oporezivanje izuzimanjem dohotka na koji je plaćen porez u inozemstvu od oporezivog dohotka ili odobravanjem odbitka od poreza za porez plaćen u drugoj državi", pojašnjava Lazar.

Zakon se, tvrde u sindikatu, u poreznim upravama različito tumači od jedne do druge jedinice lokalne ili područne samouprave. Najviše žalbi radnika imaju u Varaždinskoj županiji, no dolaze i iz Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije, piše Večernji list.

Tagovi: Hrvatski sindikat, radnici migranti, porez, HSRM, Vidaflex, hrvatski radnici, inozemstvo
PROČITAJ I OVO
Milanović zbog jake viroze radi od kuće, nalaz na koronu negativan
VIROZA
Milanović zbog jake viroze radi od kuće, nalaz na koronu negativan
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović neće u četvrtak sudjelovati na sastanku šefova država „Arriaolos grupe“ na Malti zbog zdravstvenih poteškoća izazvanih jakom virozom, priopćeno je s Pantovčaka.
Šterc: Od 110.000 stranaca u Hrvatskoj, najmanje 80.000 nije popisano
STRANCI
Šterc: Od 110.000 stranaca u Hrvatskoj, najmanje 80.000 nije popisano
ZAGREB - U Hrvatskoj prema rezultatima popisa stanovništva živi tek 28.784 stranaca ili njih (0,74 posto). No, prema podacima koje smo dobili iz MUP-a, u našoj zemlji je do 31. kolovoza 2022. izdano 86.032 dozvola za boravak i rad strancima.
Ruski veleposlanik: Vojna pomoć SAD-a Ukrajini povećava opasnost od sukoba
OPASNOST
Ruski veleposlanik: Vojna pomoć SAD-a Ukrajini povećava opasnost od sukoba
MOSKVA - Odluka Washingtona da pošalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini predstavlja prijetnju interesima Moskve i povećava opasnost od vojnog sukoba između Rusije i Zapada, rekao je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.
Zelenski: Ukrajinska vojska ostvarila velik napredak u borbi protiv ruskih snaga
NAPREDOVANJE
Zelenski: Ukrajinska vojska ostvarila velik napredak u borbi protiv ruskih snaga
KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska ostvarila velik i brz napredak u borbi protiv ruskih snaga te da je u proteklih tjedan dana oslobodila desetke gradova na jugu i istoku zemlje.
Sud naložio povratak zviždačice Đerek na posao u Državne nekretnine
NALOG
Sud naložio povratak zviždačice Đerek na posao u Državne nekretnine
ZAGREB - Općinski radni sud u Zagrebu naložio je povratak zviždačice Maje Đerek na mjesto direktorice za poslovne prostore u Državnim nekretninama koju je tužila za nezakonit otkaz nakon što je prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u toj državnoj tvrtki, potvrdila je Udruga Pomak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE