GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rab: Tko god dođe na otok, mora 14 dana u samoizolaciju

Rab: Tko god dođe na otok, mora 14 dana u samoizolaciju
PREVENCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2020 / 14:34
Autor: SEEbiz / Novi list
RAB - U posljednjih mjesec i pol dana, otkad je krenula korona pošast i u Hrvatskoj proglašena epidemija COVID-19, na otoku Rabu nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

Kako Novi list doznaje od načelnika Stožera Civilne zaštite Grada Raba Denisa Deželjina, koji »pokriva« veći dio otoka i obuhvaća sedam od ukupno osam otočnih naselja, od početka ožujka do danas kroz preventivnu karantenu, odnosno samoizolaciju prošlo je oko 220 osoba, a u ovom trenutku »odrađuje« je njih pedesetak. Kako bi zaštitili lokalno stanovništvo i zadržali ovu dobru epidemiološku sliku u kojoj se zaraza uspijeva držati podalje od otoka, prvog dana travnja Stožer Grada Raba na preporuku je epidemiološke službe odlučio dodatno pooštriti mjere kod izdavanja suglasnosti za dolazak na otok.

Svakako da je u tome ulogu odigrala i bojazan da bi za vrijeme ovih uskrsnih blagdana moglo doći do dolaska većeg broja ljudi, bez obzira na preporuke i molbe Nacionalnog stožera da se ostane u svojim domovima, a što bi onda značajno povećalo zdravstveni rizik za žitelje ovog kvarnerskog otoka.

Svi koji dolaze na područje grada Raba i kojima je ovaj otočni Stožer uvažio nužne razloge dolaska moraju tako proći 14-dnevnu samoizolaciju i ta mjera ostaje na snazi do daljnjeg. Odnosi se to na sve koji nemaju prebivalište ili stalno boravište na području grada Raba, ali i na sve one Rabljane koji su neko određeno vrijeme boravili izvan otoka. Izuzetaka i milosti nema, onaj kome je odobren dolazak ne smije napuštati otok prije nego što »odradi« dvotjednu samoizolaciju što se, kako čujemo, budno prati i kontrolira od lokalne policije i epidemiološke službe. Već u trajektnoj luci na Mišnjaku policija kontrolira sve koji dolaze i odlaze s otoka, a prema posebnim uputama rade i djelatnici Rapske plovidbe koji izdaju karte samo uz predočenje valjane e-propusnice.

Trajektne linije od kraja ožujka značajno su reducirane i na liniji Mišnjak - Stinica voze samo četiri linije dnevno, prvi trajekt s otoka polazi u 7.45, a zadnji u 18 sati, dok je s kopnene strane prvo isplovljavanje u 8.15, a zadnje u 18.30 sati.

Mjera obvezatne samoizolacije prilikom dolaska na otok učinila je svoje jer, kako doznajemo od Deželjina, jučer na Veliki petak gotovo da i nije bilo dolazaka na otok, osim onih koja su nužno vezana da bi život u ovoj korona svakodnevici funkcionirao, poput opskrbe rapskih trgovina, pošte i sličnog.

Načelnik Stožera CZ-a Grada Raba ocjenjuje da se Rabljani prilično odgovorno odnose prema svim izdanim mjerama prevencije i zaštite od koronavirusa premda je, dodaje, ovih zadnjih dana primijećen nešto veći broj šetača na lokalnim šetnicama uz more. Sunčano i toplo vrijeme mami van, pa Deželjin upozorava i apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih zaštitnih mjera i uputa, da se drže svojih domova jer još nije vrijeme za bilo kakvo opuštanje

Kako na otoku Rabu postoje dvije jedinice lokalne samouprave, Grad Rab i Općina Lopar, od Deželjina doznajemo da se i tamo razmišlja o objedinjavanju ova dva stožera u jedan zajednički, da bi se olakšale uobičajene dnevne migracije žitelja.

Tagovi: otok Rab, Denis Dežželjin, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
NOVA VEĆINA
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
ZAGREB - "Ovo nije dječja igra i svatko tko ovo shvaća kao dječju igru, kao kratki PR potez, jako griješi. Na nama je ogromna odgovornost."
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
TVRDNJE
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dao je izjavu medijima na temu ishoda pregovora oko sastavljanja nove Vlade i formiranja parlamentarne većine.
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
OTKRIĆA
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava upravo daje izjavu povodom dogovora DP-a i HDZ-a oko sastavljanja vlade.
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
POTVRDA
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
ZAGREB - DP i HDZ postigli su "suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade", izvijestio je Marko Milić nakon drugog sastanka ovog tjedna, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata.
China and Serbia are raising relations to a higher level
COOPERATION
China and Serbia are raising relations to a higher level
BELGRADE - China and Serbia have decided on Wednesday to build a community with a shared future, an upgrade of their relations from the comprehensive strategic partnership established eight years ago.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE