GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putinov namjesnik za Ukrajinu pokrenuo udrugu u Srbiji

Putinov namjesnik za Ukrajinu pokrenuo udrugu u Srbiji
ZANIMLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2023 / 14:01
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Viktor Medvedčuk, nekadašnji najjači proruski političar u Ukrajini, čovjek kojega su Rusi namjeravali postaviti na vlast u Kijevu da je uspio Putinov "blitzkrieg" na Ukrajinu, u Srbiji je, bez puno pompe, onako "ispod žita" registrirao udrugu, odnosno može se reći političku organizaciju Druga Ukrajina.

Nije nevažno spomenuti da je predsjednik Rusije Vladimir Putin krsni kum Darini, kćeri Viktora Medvedčuka. O osnivanju proruske udruge koja podržava rusku agresiju na Ukrajinu neovisni srbijanski mediji doznali su gotovo tri mjeseca nakon što je registrirana u Srbiji, odnosno tek nakon što je vijest nedavno objavio ruski portal Octagon.

Prema srbijanskoj Agenciji za privredne registre (APR), predstavništvo ruske udruge Druga Ukrajina otvoreno je još u kolovozu (Octagon navodi da se to dogodilo još u srpnju) 2023. godine, a šef "srpskog ureda" je srpski poduzetnik i proruski političar Dragan Stanojević, piše portal Slobodna Evropa (RSE). Stanojević nije nepoznat srbijanskoj javnosti. Javno je podržao rusku agresiju na Ukrajinu, a na skorim parlamentarnim izborima na listi je prorežimske i proruske stranke Mi smo glas naroda kontroverznog epidemiologa Branimira Nestorovića, koji se proslavio time da je pandemiju korone nazvao Facebook virusom.

Stanojević se hvali i prijateljstvom s najvažnijim Putinovskim ideologom Aleksandrom Duginom, ruskim profašističkim filozofom, ali na svojim profilima na društvenim mrežama objavljuje i fotografije u društvu s Aleksandrom Vučićem. Stanojević, koji je radio u Ukrajini, gdje je imao tvrtke, bio je stalno povezan s tamošnjom proruskom elitom, a za srpsku redakciju Russia Today izjavio je da nekima u Srbiji smeta Druga Ukrajina, a nemaju ništa protiv Druge Srbije te da se Ukrajinci koji ne podržavaju sadašnju vlast mogu opredijeliti. Prema podacima službenog registra, navodi RSE, predstavništvo Druge Ukrajine za svoju djelatnost navodi "uspostavljanje uzajamno korisne suradnje između naroda Srbije, Rusije i Ukrajine".

Podsjetimo da je Vladimir Putin Viktora Medvedčuka, kojega su ukrajinske vlasti uhitile zbog otvorene podrške agresiji, razmijenio za zarobljene pripadnike elitne postrojbe Azov, što svjedoči koliko mu je Medvedčuk važan. On sada živi u Moskvi odakle se javlja predstavljajući svoje "ideje" preustroja Ukrajine i još se nada da će na ruskim tenkovima ući u Kijev i postati "ukrajinski Lukašenko". No, svakako je zanimljivo da on u Srbiji osniva podružnicu svoje ruske političke udruge koja bi se, piše beogradski Blic, trebala baviti "integracijom Ukrajinaca drukčijeg mišljenja od službenog" u srpsko društvo. Drugim riječima, udruga bi trebala Ukrajince koji žive u Srbiji nadzirati, kontrolirati te privoljeti na "rusku stranu"

Ideja je udruge animirati Ukrajince u Srbiji kako bi se provjerilo treba li im nekakva pomoć. To je briga za ljude koji su izvan Ukrajine - rekao je Stanojević za beogradski Danas. Stanojević je odbacio sumnje da iza Druge Ukrajine stoji bilo kakva namjera Moskve da "mekom moći" utječe na javnost u Srbiji, bez obzira na to što je na čelu te udruge eksponirana prokremaljska politička ličnost. Trenutačno djeluje pet podružnica, i to u Moskvi, Rostovu na Donu, Krasnodaru, Belgorodu i Simferopolju, a sada i u Beogradu, a udruga "obećava besplatne darove za Novu 2024. za djecu svih Ukrajinaca koji se prijave", navodi srbijanski portal nova.rs. To je, zapravo, način da se popišu svi Ukrajinci u Srbiji, ali i oni u regiji.

Bivši srbijanski diplomat Srećko Đukić kaže da se "utjecaj ruskog faktora u Srbiji nastavlja sa svih strana i po svim linijama".

- Radi se o utjecaju na srpsko društvo, političkih, ekonomskih, sigurnosnih i drugih struktura jedne od zaraćenih strana. I normalno je da to njoj odgovara, da se suprotstavlja izolaciji, sankcijama i drugim ograničenjima, pri čemu teritorij Srbije objektivno postaje teren za sukobljavanje. To su jako robusne strukture, one nameću stavove, kontroliraju situaciju i nije teško pretpostaviti situaciju kada sve to može izmaknuti kontroli - kaže Đukić.

Druga Ukrajina nije jedina proruska organizacija u Srbiji, Blic navodi da u Srbiji "ordinira" i paravojna skupina Zli orlovi ekstremnog desničara Andreja Lisova, zatim neonacistički pokret Denisa Garijeva nazvan Ruska carska legija, a i Wagner je "prikupljao" plaćenike po Srbiji. Podsjetimo da na parlamentarnim izborima 17. prosinca sudjeluje i Ruska stranka koju vodi Slobodan Nikolić.

Tagovi: medvedčul, stanojević, ukrajina, rusija, druga ukrajina, kremlj
PROČITAJ I OVO
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
NAJAVE
Pedro Sanchez najavio da će ostati španjolski premijer
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da neće podnijeti ostavku te da će ostati na mjestu premijera.
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
SUVERENISTI
Pavliček: Ne bi me čudilo da se Vučemilović već dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Nakon Domovinskog pokreta (DP) i Mosta tijekom prošlog vikenda još je jedna oporbena stranka ostala suočena s osipanjem svojih saborskih redova.
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
NEODREĐENO
Zurovec: Vjerojatno ne bih podržao Plenkovića
ZAGREB - Iako su iz Upravnog odbora stranke Fokus još prije tjedan dana javili da su na sjednici odlučili da Fokus ne ulazi u većinu s HDZ-om i da je ta stranka spremna participirati u parlamentarnoj većini bez HDZ-a, Dario Zurovec koji je jedini iz Fokusa osvojio mandat još uvijek ne kaže decidirano NE HDZ-u.
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE