GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin: Ukrajinci imaju ogromne gubitke, ali i mi imamo propusta

Putin: Ukrajinci imaju ogromne gubitke, ali i mi imamo propusta
PROTUOFENZIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2023 / 20:13
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin komentirao je ukrajinsku protuofenzivu tijekom razgovora s ruskim ratnim izvjestiteljima i blogerima koji je uživo emitiran na televiziji. Iznio je tvrdnju o ogromnim ukrajinskim gubicima u posljednjim danima.

Tvrdi da su ukrajinski gubici ogromni i da Ukrajina nije ostvarila uspjeh ni na jednom području

"Gubitci su blizu razine koja se može ocijeniti katastrofalnom", rekao je tijekom razgovora, dodavši da su ukrajinski gubici u ljudstvu deset puta veći od ruskih.

Po Putinovim riječima, Ukrajina je 4. lipnja počela "protuofenzivu velikih razmjera, uz korištenje pričuva pripremljenih u tu svrhu", u "nekoliko sektora" bojišnice. Putin tvrdi da protuofenziva "nije bila uspješna ni na jednom području".

Spomenuo je dva sektora na jugu Ukrajine i jedan na istoku, ne spomenuvši bahmutski, gdje su ukrajinske snage izvijestile o ofenzivama u kojima su napredovale za više stotina metara.

"Neprijatelj nije uspio ni u jednoj od tih zona. Pretrpio je "teške gubitke", dodao je Putin, ustvrdivši da je polovina ukrajinskih gubitaka "nepovratna".

Rekao je i da je Kijev izgubio "oko 25, a možda i 30 posto opreme" koju je Zapad poslao Ukrajini, iznoseći podatak o 160 onesposobljenih tenkova i više od 360 oklopnih vozila.

Na ruskoj strani je priznao gubitak 54 tenka, "od kojih će se neki popraviti".

Priznao propuste kad je riječ o napadima duboko u teritoriju Rusije, ali kaže da nema potrebe za izvanrednim stanjem
Ipak je rekao da se Rusija mogla "bolje pripremiti" za napade dronovima i za topničke napade na njezin teritorij iz Ukrajine koji su bili brojni zadnjih tjedana.

"Naravno, moramo učvrstiti granicu (...) Mogli smo se bolje pripremiti na ovo", rekao je, nakon upada i napada na rusku Bjelgorodsku oblast, na granici s Ukrajinom. No isto tako je kazao kako u ovom trenutku nema potrebe za uvođenjem izvanrednog stanja kakvo je proglašeno u Ukrajini.

Također je rekao da je Ukrajina odgovorna za prošlotjedno probijanje brane Kakhovka, za što je rekao da je uzrokovano granatiranjem koje su ukrajinske snage izvele sustavima HIMARS američke proizvodnje.

Pitali ga o neuspješnom zauzimanju Kijeva. Rekao je: "Da se vratimo tamo?"
Rekao je da ne vidi potrebu za dodatnom mobilizacijom ljudi za borbu u Ukrajini, ali da sve ovisi o tome što Rusija tamo želi postići. "“Neke javne osobe govore da trebamo milijun ili dva milijuna (vojnika). Ovisi o tome što želimo", rekao je.

Pitali su ga i o glavnom gradu Ukrajine Kijevu, koji ruske trupe nisu uspjele zauzeti na početku invazije.

"Da se vratimo tamo?", bio je Putinov odgovor.

Kijev je u ponedjeljak navečer rekao da je njegova ofenziva na jugu i na istoku Ukrajine za oslobađanje teritorija pod ruskom okupacijom "teška", ali da napreduje, pošto su oslobođena sela na jugu zemlje.

Tagovi: Vladimir Putin, Rusija, ukrajinska vojska, rat u ukrajini
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE