GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin i Lukašenko formiraju zajedničke postrojbe: Slijedi li kopnena invazija na Ukrajinu?

Putin i Lukašenko formiraju zajedničke postrojbe: Slijedi li kopnena invazija na Ukrajinu?
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2022 / 08:38
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, dogovorili su formiranje novih, zajedničkih trupa na samoj granici s Ukrajinom što povlači strahove i o novoj kopnenoj invaziji na Kijev, piše Telegraph.

Lukašenko je na sastanku sa svojim vijećem sigurnosti potvrdio da je s Putinom okupio trupe "zbog napetosti na bjeloruskoj granici s Ukrajinom".

Komentari stižu samo nekoliko sati nakon što su ukrajinski gradovi pretrpjeli razornu baražnu vatru, a glavni grad Kijev bombardiran je prvi put od proljeća. Putin je komentirao da je riječ o osveti zbog ukrajinskog napada na Krimski most.

Lukašenko u ponedjeljak nije precizirao koliko će bjeloruskih vojnika rasporediti niti kamo će točno biti poslani, ali je ova izjava nešto najbliže što je došao špekulacijama o slanju trupa u Ukrajinu.

Bjeloruski diktator, koji je umalo svrgnut prosvjedima diljem zemlje 2020. godine, također je dao upute vojsci da se pripremi smještaj za nekoliko tisuća ruskih vojnika koji će u nadolazećim danima pristizati u Bjelorusiju. Ovi premještaji mogli bi biti zlokoban znak da će Moskva pokušati ponovno opkoliti Kijev.

Podsjećamo, Bjelorusija je poslužila i kao lansirna rampa za invaziju još u veljači, pustivši Ruse da prođu kroz zemlju i uđu u sjevernu Ukrajinu kako bi napale predgrađa Kijeva.

Ukrajina je u ponedjeljak optužila Rusiju da koristi bespilotne letjelice kamikaze, lansirane iz Bjelorusije, za izvođenje nekih od smrtonosnih napada u ponedjeljak ujutro. Uništeno je pritom devet bespilotnih letjelica lansiranih iz Bjelorusije i Krima, objavila je ukrajinska vojska.

Tagovi: Vladimir Putin, Aleksander Lukašenko, Bjelorusija, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE