GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin: BRICS radi za globalnu većinu

Putin: BRICS radi za globalnu većinu
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2023 / 22:30
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u video obraćanju samitu BRICS-a u Južnoafričkoj Republici u utorak, da je ta skupina zemalja na putu da ispuni težnje većine svjetskog stanovništva.

„Surađujemo po načelima ravnopravnosti, partnerske podrške, uvažavanja interesa jednih i drugih, a to je i bit strateškog smjera našeg udruženja okrenutog budućnosti, smjera koji zadovoljava težnje najvećeg dijela svjetske zajednice, takozvane globalne većine", rekao je Putin.

Članice BRICS-a - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika - čine više od 40 posto posto svjetske populacije, a očekuje se da će se na samitu raspravljati o proširenju na nove zemlje. Putin se na to nije osvrnuo u svom obraćanju.

On nije mogao osobno prisustvovati samitu zbog naloga za uhićenje koji je za njim u ožujku izdao Međunarodni kazneni sud (MKS), optužujući ga za ratne zločine u Ukrajini.

Moskva je odbacila optužbe kao nečuvene i ocijenila da taj potez nema pravni značaj jer Rusija nije članica MKS-a.

Međutim, Južnoafrička Republika je članica, što znači da bi ga morala uhititi da je stupio na njen teritorij.

Putin je rekao da će se na samitu detaljno raspravljati o pitanju prebacivanja trgovine između zemalja članica s američkog dolara na nacionalne valute, što je proces u kojem će razvojna banka BRICS-a igrati veliku ulogu.

"Objektivni, nepovratni proces dedolarizacije naših gospodarskih veza uzima sve veći zamah", istaknuo je ruski čelnik.

BRICS je sve važniji forum za Rusiju u vrijeme kada se njeno gospodarstvo bori sa zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini te nastoji izgraditi nove diplomatske i trgovinske odnose s Azijom, Afrikom i Latinskom Amerikom.

Tagovi: Vladimir Putin, BRICS, Rusija
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE