GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao

Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 13:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava održao je danas konferenciju za novinare nakon što je njegova stranka i službeno otpočela pregovore s drugim strankama o okupljanju parlamentarne većine i formiranju vlade.

Kazao je da je DP spreman za sve tri opcije – sastavljanje većine, odlazak u oporbu ili izlazak na prijevremene izbore. Ponovio je da njegova stranka ostaje na tome da s SDSS-om i Možemo! ne želi ikakvu suradnju, ali i objašnjavao da nemaju ništa protiv srpske nacionalne manjine, kao niti protiv drugih manjina.

Ivan Penava je na konferenciji za novinare bio vidljivo nervozan i svadljiv, upuštajući se u prepirke s novinarima. Njegov nastup prokomentirao je za N1 televiziju politički analitičar Žarko Puhovski ukazavši najprije na jedan Penavin lapsus.

“Doslovce je rekao novinarki: “Nemojte mi amputirati da sam ljut.”

Možda bi trebalo amputirati iz javnog života takav način ponašanja, ali to je naprosto politička danost”, kazao je Puhovski.

Ustvrdio je potom da je Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao.

“Već nekoliko godina govorim da on nema kapacitet političara nacionalnog ranga”, smatra Puhovski.

Dodaje i da Penava nije u stanju jasno rastumačiti u čemu je problem DP-a s SDSS-om. Argumente koje pritom iznosi su pisanje tjednika Novosti i to što je nekadašnji predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović bio gradonačelnik Vukovara tijekom srpske okupacije grada.

“Trideset godina nakon Drugog svjetskog rata takve se teme na zapadu Europe uopće više nisu postavljale. Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. Diljem Europe imamo poplavu novih ili renoviranih desničarskih opcija, ali ovakva niska razina desničarenja je, bojim se, ipak hrvatska specifičnost”, smatra Puhovski.

Penavino i DP-ovo ustrajavanje na nemogućnosti suradnje s SDSS-om Puhovski je ocijenio kao “igru živaca s HDZ-om”.

Osvrnuo se i na ono što je Penava rekao o SDP-u i Zoranu Milanoviću.

“Penava je nehotice jako osramotio SDP. Na pitanje o tome nije li SDP ljevica nije imao neki poseban odgovor, već je samo rekao da s njima treba razgovarati. Činjenica je da DP može i s SDP-om, prije svega zbog broja mandata koji SDP ima, ali i zbog toga što SDP više nije lijeva stranka. A to što je bez ikakve ograde govorio jedino o Milanoviću, govori da i Milanović više ni izdaleka nije lijevi političar”, kazao je Puhovski.

Na koncu se Puhovski ponovno osvrnuo na Penavinu verbalnu (ne)spretnost.

“Ako je toliko spretan u pregovorima kao što je bio spretan na konferenciji za medije, onda će pregovori biti gotovi danas popodne. No, vjerojatno će tamo biti neki spretniji ljudi poput Marija Radića koji će kontrolirati dijalog, za razliku od Penave koji nije u stanju kontrolirati ni svoj monolog. Nakon Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka nismo imali političara na nacionalnoj razini s tako oskudnim verbalnim komunikcijskim kapacitetom i to je u ovom trenutku doista zabrinjavajuće”, zaključio je Puhovski.

Tagovi: PUHOVSKI, PENAVA, SDSS, MILANOVIĆ, PLENKOVIĆ
PROČITAJ I OVO
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
Milanović: Dobro je da se tehnički premijer vratio u ustavne okvire
PREDSJEDNIK
Milanović: Dobro je da se tehnički premijer vratio u ustavne okvire
ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije kojim se Daniel Markić imenuje vršiteljem dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije s danom 6. svibnja 2024., do imenovanja ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca, izvijestili su iz Ureda predsjednika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE