GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosvjed za Palestinu u Zagrebu

Prosvjed za Palestinu u Zagrebu
OKUPLJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2023 / 12:53
Autor: SEEbiz / index.hr
ZAGREB - U Zagrebu je u subotu mirno okupljanje za Palestinu pod nazivom "Ne u naše ime - mir i sloboda Palestini". Prosvjed je počeo u 11 sati na Kvaternikovom trgu u Zagrebu, te je trajao do 12:45. Organizator je Inicijativa za slobodnu Palestinu.

Ovo je drugi ovakav prosvjed. Prvi je održan 25. lipnja i okupio je nekoliko stotina ljudi.

Organizatori su naglasili da se protive daljnjoj polarizaciji u društvu, uključujući širenje antisemitizma i islamofobije.

Prosvjed je završen uzvikom: "Ne u naše ime. Mir i sloboda Palestini".

Petra Matić čita popis zahtjeva. Pozvala je vladu Hrvatske i drugih EU zemalja da se založe za mir u Palestini i reparaciju. "Ništa ne može opravdati glasanje Hrvatske protiv UN-ove rezolucije za prekid vatre. Vlada je svojim glasom u UN-u stavila Hrvatsku u poziciju suučesnice u genocidu. Našim prosvjedom jasno poručujemo da ovaj glas nije naš glas! Vlada ne govori u naše ime", rekla je.

Inicijativa od vlade zahtijeva da u okviru mehanizama odlučivanja među članicama EU i Ujedinjenim narodima jasno osudi zločine koji nesmetano čini izraelski režim, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država. Traže i hitan prekid bombardiranja u Pojasu Gaze i vojnog terora na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu.

Inicijativa također podržava zahtjeve palestinskih aktivista u Gazi i progonstvu koji traže trenutačni i bezuvjetni prekid vatre, lišen ikakvog opravdanja koje bi produžilo daljnje napade.

"Poručujemo i da osiguravanje pristupa humanitarnoj pomoći za Pojas Gaze nije adut za pregovaranje, već temeljno ljudsko pravo. Svaka zapreka pružanju pomoći još je jedan u nizu neskrivenih ratnih zločina. U skladu s tim, tražimo ukidanje embarga na vodu, hranu, energente i komunikacijske kanale", rekla je.

"Tražimo oslobođenje više od 200 izraelskih talaca iz Pojasa Gaze. Tražimo oslobođenje više od 10.000 palestinskih i izraelskih zatvorenika u izraelskim zatvorima koji pružaju otpor apartheidu, a nemaju pristup pravednom suđenju", rekla je.

Zatražila je i da vlade prestanu pružati vojnu, financijsku i političku pomoć izraelskoj vladi, te da Hrvatska pomogne svojim državljanima koji su pobjegli iz Gaze.

"Tražimo i da im država otpiše troškove evakuacije iz Gaze", rekla je i pozvala na nova okupljanja.

Bivši veleposlanik i predsjednika Palestinske zajednice u BiH Majeda Maaroufa kaže da Palestina ispašta od organiziranog, državnog, izraelskog režima. "Izrael je napravljen na genocidu", rekao je.

"Palestinski narod ispašta zbog 76 godina šutnje međunarodne zajednice. Imamo više od 22 tisuće ubijenih ljudi u pojasu Gaze. Taj broj će biti i veći kad pregledamo ruševine. Napadaju se crkve, džamije, škole", rekao je.

Vrijeme je da se prizna Palestinsku državu u granicama iz 65. godine, rekao je.

Odrekli smo se 70% svojeg teritorija zbog mira, nema naroda koji je to napravio, rekao je.

Nećemo nestati, rekao je i dodao da u Palestinskom narodu postoje muslimani, kršćani i Židovi. "Ono što se dogodilo u Gazi je genocid, masakr, etničko čišćenje. Zar će svijet dozvoliti da se to i dalje događa?", rekao je.

Oni koji su bile žrtve ne mogu dozvoliti da se to opet dogodi drugima. "Dokazali smo da možemo živjeti u miru u dvije države, ali onda je međunarodna zajednica podržala Netanjahua i njegove zločince", rekao je.

"I ja kažem da se Izrael ima pravo braniti, ali gdje? Izrael je jedina država koja nema granice, nema ustav. Oni u Tel Avivu koriste naš aerodrom, mi smo ga napravili. Oni su u našu državu došli goli i bosi, mi smo ih prihvatili", rekao je.

"Ovo je Netanjahuov rat, ovo nije rat Izraelaca. Ja se nadam da je ovo njegov kraj i da će međunarodna zajednica pomoći u tome", rekao je.

"Pozivam vas da se zalažemo na mir u cijelom svijetu i da ne vjeruje u propagandu Netanjahua i njegovih zločinaca. Mi nećemo nestati", rekao je.

Hrvatica palestinskih korijena Amani El Balawi kaže da spomen Palestine kod nekih izaziva bijes zbog nemoći jer se ubijaju ljudi, dok kod drugih to budi ugodne uspomene.

"Ovo nije prvi put da se nad Gazom vrši opresija, ovo je već šesti put. Demoliranje i uništavanje se vrši i na Zapadnoj obali gdje nema Hamasa. Koje je opravdanje za to?" pita se.

Kaže da zločin u Gazi nije vjerski sukob i da cilj Palestinaca nije targetiranje Židova. Na području Palestine nekad su svi živjeli u miru, kaže.

"Nisu Palestinci ti koji su napadali i proganjali. Ne postoji sukob Palestinaca i Židova nego borba Palestinaca za svoju državu", kaže.

"Posramljena sam jer moje suze ne teku kao prije. Otac koji traži svoju kćer pod ruševinama mi je slomio srce. To smo mogli biti i mi", kaže. Dodala je da osjeća krivnju jer se njen otac spasio dok drugi nisu.

Izrael pokušava utišati Palestince, kaže. "Hvala vam što ste tu i što dijelite našu bol", rekla je.

"Svijet je rekao 'nikad više', a ponovilo se više puta", rekla je i pozvala na zaustavljanje etničkog čišćenja.

Tagovi: prosvjed za palestinu, palestina, gaza, izrael
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE