GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proširena istraga protiv Trumpa

Proširena istraga protiv Trumpa
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2023 / 07:32
Autor: SEEbiz
WASHINGTON- Američki posebni tužitelj proširio je u četvrtak istragu protiv Donalda Trumpa na jednog od njegovih zaposlenika kojeg tereti da je pomagao bivšem američkom predsjedniku u skrivanju povjerljivih dokumenata iz područja nacionalne sigurnosti koje je Trump uzeo iz Bijele kuće.

Osim što je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa optužio da je svjesno zadržao povjerljive dokumente u svojoj rezidenciji na Floridi i nakon isteka mandata, američki posebni tužitelj Jack Smith također je podigao nove kaznene prijave protiv Carlosa De Oliveire, radnika na održavanju Trumpova imanja Mar-a-Lago.

De Oliveiru se tereti da je bivšem predsjedniku pomagao u skrivanju povjerljivih dokumenata od dužnosnika koji su ih pokušavali pronaći i vratiti ih u Bijelu kuću. Naime, tužitelji sumnjaju da je 56-godišnji radnik, izvršavajući Trumpovu naredbu, izbrisao snimke nadzornih kamera te lagao agentima FBI-a kada im je rekao da nije imao nikakve veze s nošenjem kutija s dokumentima u Mar-a-Lago.

Navedene su prijave objavljene nekoliko sati nakon što je Trump kazao da su se njegovi odvjetnici sastali s dužnosnicima Ministarstva pravosuđa koji istražuju njegovu umiješanost u pokušaju sprečavanja proglašenja Joea Bidena pobjednikom predsjedničkih izbora 2020.godine, za što bi protiv njega uskoro mogla biti podignuta još jedna optužnica.

“Ovo je još jedan u nizu očajničkih i neuspješnih napada od strane obitelji Biden i Ministarstva pravosuđa”, stoji u priopćenju Trumpove kampanje nakon proširenja istrage u slučaju skrivanja dokumenata.

Protiv Trumpa su ove godine službeno podignute dvije optužnice, jedna u New Yorku zbog slučaja u kojem je plaćao porno zvijezdi za šutnju o njihovoj aferi te druga na Floridi zbog slučaja skrivanja dokumenata s oznakom tajnosti.

Međutim, spomenute optužbe nisu naštetile Trumpovoj poziciji favorita u utrci za nominaciju Republikanske stanke na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Naprotiv, njegovo vodstvo nad najvećim rivalom, guvernerom Floride Ronom de Santisom je povećalo. Prema anketi Reutersa/Ipsosa ranije ovog mjeseca Trump uživa potporu 47 posto republikanskih birača, dok De Santisa podržava njih 19 posto. Omjer između dvojice republikanaca u ožujku ove godine, uoči podizanja prve optužnice u New Yorku, bio je 44 posto – 29 posto u korist Trumpa.

Trump je izjavio da nije kriv po pitanju optužnice za nezakonito zadržavanje povjerljivih vladinih dokumenata, nakon napuštanja Bijele kuće u siječnju 2021.godine te za ometanje pravde. Prema navodima tužitelja, Trump je bez ikakvih prava zadržao neke od spisa s najosjetljivijim tajnama iz američke nacionalne sigurnosti.

Još jedan Trumpov pomoćnik, Walt Nauta, također se ranije ovog mjeseca izjasnio da nije kriv za optužbe da je pomogao bivšem predsjedniku u skrivanju dokumenata.

Tagovi: Donald Trump, Trump Organization, Ivanka Trump
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE