GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Probijen nasip u Podravskoj Moslavini, potopljene vikendice

Probijen nasip u Podravskoj Moslavini, potopljene vikendice
POPLAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2023 / 19:29
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Vrhunac vodenog vala na Dravi ušao je u četvrtak prije podne na područje Osječko-baranjske županije, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mato Lukić dodavši kako je najviše štete učinjeno na području općine Podravska Moslavina gdje je probijen zečji nasip.

"Nismo uspjeli obraniti ribički dom i dvije vikendice koje su potopljene kao i 600 hektara privatnog i državnog poljoprivrednog zemljišta s kulturama koje su na jesen trebale biti skinute", kazao je načelnik Podravske Moslavine Dominik Cerić dodajući kako je u tijeku i aktivna obrana jedne obiteljske kuće.

Cerić također ističe da ljudi i opreme ima dovoljno te da se radi u tri smjene sa sedam pumpi za ispumpavanje vode. I u općini Viljevo Drava je prelila nasip i poplavila oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Pokušali smo pojačati zečji nasip no nismo uspjeli i Drava je prelila i poplavila 200-tinjak hektara poljoprivrednog zemljišta na području naše općine, ustvrdio je Dominik Knežević, načelnik općine Viljevo dodajući kako su nakon potopa zatvorena dva pristupa tom području.

U pratnji pročelnika Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonka Grgeca u četvrtak je ugroženo područje obišao načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mato Lukić rekavši da se sutra tijekom prijepodneva očekuje povijesni vrhunac vodostaja na području Donjeg Miholjca.

Vrhunac vodenog vala na rijeci Dravi danas je u prijepodnevnim satima počeo pristizati na područje Osječko-baranjske županije. Tim povodom članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije obišli su ugrožena područja u općinama Viljevo i Podravska Moslavina te grada Donjeg Miholjca. Prije sastanka, u Centru obrane od poplava Hrvatskih voda u Vaškoj održan je sastanak članova Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije te Hrvatskih voda i Ravnateljstva civilne zaštite.

"Vodeni val je danas ušao na područje Osječko-baranjske županije, a ohrabruje činjenica da je Virovitičko-podravska županija dobro podnijela taj vodeni val, unatoč svoj silini Drave, te je pretrpjela minimalne štete. Želim istaknuti da je Virovitičko-podravska županija ponudila pomoć rubnom dijelu naše županije, kao i svu opremu koja je njima na raspolaganju, a tu pomoć ćemo svakako koristiti. Sutra u toku prijepodneva očekujemo povijesni vrhunac vodostaja na području Donjeg Miholjca gdje smo aktivirali vatrogasce i volontere, oko 100 ljudi, i poslali ih na teren kako bi sa 10.000 vreća ojačali nasip koji u ovom trenutku na nekom mjestu može propustiti.

Potrebno je da ljudska ruka pristupi tamo kako strojevi ne bi dodatno ugrozili taj teren. Pratit ćemo vodeni val kako se bude kretao, od ulaza u županiju do izlaza. Nadamo se da neće biti većih problema, službe su 24 sata dnevno na terenu i prate sve točke. Gdjegod se ukaže potreba, da je silina Drave ugrozila neki dio, intervenirat ćemo sa svim snagama. Sve operativne snage na području cijele OBŽ su u stanju pripravnosti tako da smo spremni intervenirati u svakom trenutku. Dunav se zasad povlači dovoljno i ako tako ostane bit će dobra situacija", kazao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ i zamjenik župana Mato Lukić, prenosi sib.hr.

Dodao je kako se u subotu očekuje vrhunac vodenog vala na području Osijeka, no nada se da će biti i "ispraćen" bez problema.

"Ponovno moramo apelirati na građane, budući da imamo dojave, a i na terenu smo redovno, da pojedini sugrađani, konkretno u gradu Osijeku, si priušte nekakve odlaske na obalu Drave po noći i mraku, i to na dijelove koji su već na rubu prelijevanja, pokušavajući učiniti atraktivne slike. Molimo ih još jednom da to ne rade jer Drava je vrlo opasna, ne moramo pričati o tome već je dovoljno vidjeti što sve Drava nosi i kojom brzinom", poručio je Lukić.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec kaže da su pripreme za obranu od poplava u ove dvije slavonske županije započele još u prošli četvrtak, a Stožeri civilne zaštite obiju županija stavili su operativne snage u pripravnost.

"U suradnji s Hrvatskim vodama i njihovim predviđanjima rađena je obrana od poplava i sada nema ugroženih ljudskih života. Objekte koji se štite za sada se uspjelo obraniti, tako da očekujem da će vodeni val kroz ovo područje proći bezbolno", kazao je Grgec te još jednom pozvao građane da se ponašaju odgovorno, slušaju upute i pridržavaju se mjera županijskih i lokalnih stožera. Pristupi nasipima i branjenom području ostavljeni su isključivo za operativne snage i licencirane tvrtke koji rade na obrani od poplava, a osim što bi boravkom na tom području njima smetali, ugrozili bi i vlastiti život.

Voditelj donjomiholjačke Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda Karašica-Vučica Dražen Trcović naglasio je kako vodostaj Drave oko podneva u Donjem Miholjcu iznosi 505 cm, a u narednom razdoblju očekuje se dostizanje najvišeg ikada zabilježenog vodostaja. Dežurne službe reagiraju na svim potrebnim mjestima, te vjeruje da će uspjeti u tim aktivnostima. Najveći opterećenje se očekuje u petak u prijepodnevnim satima.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković održao je radni sastanak s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima te potom obišao područja Virovitičko-podravske županije na kojima je zabilježen visok vodostaj rijeke Drave.

Kako je istaknuo nakon sastanka, u ovakvim izvanrednim situacijama najvažnija je koordinacija svih službi, a ona je u Virovitičko-podravskoj županiji bila na visokoj razini.

" Situacija je pod kontrolom, i dalje je izvanredno stanje i sve snage moraju biti u visokoj fazi pripravnosti. Ovo je drugi vodni val u povijesti rijeke Drave i za nasipe koji su izgrađeni nakon 1972. godine ovo će biti prvo probno opterećenje toliko velike snage, tako visokog vodostaja i pritiska. Iz tog razloga je potrebna budnost službi i žurna reakcija u slučaju određenih teškoća. Ništa se nije prepustilo slučaju te je i dalje sve pod kontrolom", naglasio je Đuroković te istaknuo kako će današnji dan te noć biti svojevrstan vrhunac opterećenja.

"U stanju pripremnosti imamo 150 vojnika koji nam brzo mogu doći u pomoć iz Našica i Đakova. Isto tako spremne su i sve snage kojima raspolaže Virovitičko-podravska županija, vatrogastvo i djelatnici Hrvatskih voda. Najvažnije je eventualnu moguću pojavu nestabilnosti nasipa uočiti na vrijeme i reagirati", rekao je Đuroković.

Potpredsjednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved danas je obišao Vašku i Vrbovku u Virovitičko-podravskoj županiji kojima prijete poplave zbog rekordnog vodostaja rijeke Drave. O stanju na terenu informirali su ga župan Igor Andrović, načelnik Stožera civilne zaštite VPŽ Marijo Klement, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor VGO-a Osijek Hrvatskih voda Željko Kovačević u pratnji člana Stožera, županijskog pročelnika Bojana Mijoka i načelnika općine Sopje Berislava Androša, na čijem se području nalaze spomenute lokacije.

"Od početka su službe pratile vodeni val i osobno sam se ovdje uvjerio u odgovoran pristup svih sastavnica, na vrhu s Hrvatskim vodama, potom županijski Stožer civilne zaštite, vatrogasci, velik broj volontera kojima zahvaljujem na angažmanu. Hrvatska vojska je pripravna pomoći, a kao što smo čuli od svih uključenih u obranu od poplava, svi su ovdje spremni pomoći i intervenirati ako se pokaže potreba za tim. Pokazatelj je to dobro organiziranog sustava i odgovornog pristupa svih koji su angažirani u ovom procesu", rekao je Medved i dodao kako smo suočeni s novim okolnostima u prirodi i sve češćim ekstremima, prenosi icv.hr.

"Smatram da bi u suradnji s resornim ministarstvom i udrugama za zaštitu prirode trebali preispitati ranije donesene odluke o čišćenju korita rijeka i omogućavanju veće protočnosti vode kroz korita. Trebamo preispitati u kojoj mjeri možemo, vodeći pritom računa da čuvamo našu prirodu, ali isto tako primarno nam mora biti sigurnost naših građana na prvom mjestu. Smatram to važnim i zaista je trenutak da se sagledaju sve okolnosti i preispitaju te odluke", rekao je Medved.

Tagovi: Drava, poplave, Podravska Moslavina, Tomo Medved
PROČITAJ I OVO
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
PREGOVORI
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
ZAGREB - Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a.
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE