GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prigožin: Ruska invazija na Ukrajinu temeljila na lažima

Prigožin: Ruska invazija na Ukrajinu temeljila na lažima
NAKNADNA PAMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2023 / 20:59
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Evgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, u petak je rekao da se obrazloženje Kremlja za invaziju na Ukrajinu temelji na lažima ruskog vojnog zapovjedništva, koje je u četvrtak optužio da od ruskog predsjednika Vladimira Putina skriva činjenice o situaciji na bojišnici.

Prigožin, čiji su česti istupi na društvenim mrežama u nesrazmjeru s ograničenom ulogom njegove skupine u ratu, mjesecima otvoreno optužuje ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog vojnog stožera Valerija Gerasimova za nesposobnost.

Njegova služba za odnose s javnošću je u petak na komunikacijskoj platformi Telegram objavila video u kojem Prigožin po prvi put odbacuje temeljne razloge Rusije za invaziju na Ukrajinu 24. veljače prošle godine, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom".


"Ništa neuobičajeno se nije događalo 24. veljače. Ministarstvo obrane nastoji obmanuti društvo i predsjednika i ispričati nam priču o tome kako je postojala luda agresija Ukrajine i da su nas planirali napasti sa cijelim NATO (savezom)", rekao je Prigožin, koji je službenu verziju nazvao "lijepom pričom".

"Rat je bio potreban kako bi Šojgu mogao postati maršal, kako bi mogao dobiti drugi orden 'Heroja (Ruske Federacije)'. Rat nije bio potreban za demilitarizaciju ili denacifikaciju Ukrajine", dodao je.

Prigožin je u videu, u kojem sjedi na stolici a iza njega se nalazi ogromna crna zastava grupe Wagner, kazao da je rat bio potreban kako bi se obogatila vladajuća elita, za koju je rekao da nije bila zadovoljna komercijalnim potencijalom dijela ukrajinske pokrajine Donbas, koju je Moskva zauzela 2014. posredničkim separatističkim snagama.

"Zadatak je bio podijeliti materijalna dobra (u Ukrajini). Došlo je do ogromne krađe u Donbasu, no htjeli su još", poručio je.

Wagner je predvodio ruskim osvajanjem ukrajinskog grada Bahmuta prošli mjesec, a Prigožin je iskoristio vojni uspjeh skupine, postignut uz ogromne ljudske gubitke, kako bi naizgled nekažnjeno javno kritizirao Moskvu.

Međutim, nije kritizirao Putina, o čijoj podršci konačno ovisi.

Ipak, njegove najnovije izjave izravno proturječe obrazloženju koje je objavio Putin, prema kojem je do slanja tenkova u Ukrajinu došlo radi demilitarizacije i "denacifikacije" zemlje koja je predstavljala prijetnju za Rusiju, što Kijev poriče.


Ruske vlasti brane taj narativ novčanim i zatvorskim kaznama za sve one, za koje smatraju da šire "netočne tvrdnje" o ratu.

Ministarstvo obrane nije odmah komentiralo Prigožinove izjave, koje je i ranije javno ignoriralo. Kremlj također nije odmah reagirao, a također je ranije odbijao komentirati Prigožinove nastupe.

Tagovi: Jevgenij Prigožin, skupina Wagner, Dmitrij Peskov
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE