GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prigožin nudio Ukrajincima da im otkrije položaje ruske vojske

Prigožin nudio Ukrajincima da im otkrije položaje ruske vojske
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2023 / 08:31
Autor: SEEbiz / klix.ba
MOSKVA - Krajem siječnja, dok su njegove plaćeničke snage ginule u hiljadama u borbi za uništeni grad Bahmut, šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin dao je Ukrajini izvanrednu ponudu, otkrio je Washington Post.

Prigožin je rekao da će, ako ukrajinski zapovjednici povuku svoje vojnike iz područja oko Bahmuta, dati Kijevu informacije o položajima ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla iskoristiti da ih napadne. Prigožin je prenio prijedlog svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obavještajnoj upravi, s kojima je održavao tajnu komunikaciju tokom rata, prema prethodno neprijavljenim dokumentima američkih obavještajnih službi koji su procurili na platformi za grupni chat Discord.

Prigožin se javno svađao s ruskim vojnim komandatimaa, za koje bijesno tvrdi da nisu uspjeli opremiti i opskrbiti njegove snage, koje su pružile vitalnu podršku ratnim naporima Moskve. Ali on je također saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji bi Prigožinovu ponudu da zamijeni živote Wagnerovih boraca za ruske vojnike mogao smatrati izdajom.

Dokument koji je procurio ne pojašnjava koje je položaje ruskih trupa Prigožin ponudio otkriti.

Dva ukrajinska dužnosnika potvrdila su da je Prigožin nekoliko puta razgovarao s ukrajinskom obavještajnom upravom, poznatom kao GUR. Jedan je dužnosnik rekao da je Prigožin više puta ponudio ponudu u vezi s Bahmutom, ali da ju je Kijev odbio jer dužnosnici ne vjeruju Prigožinu i smatraju da su njegovi prijedlozi mogli biti neiskreni.

Američki dužnosnik također je upozorio da u Washingtonu postoje slične sumnje o Prigožinovim namjerama. Ukrajinski i američki dužnosnici razgovarali su pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarali o osjetljivim informacijama.

U intervjuu za The Washington Post ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije želio potvrditi kontakte s Prigožinom. “Ovo je pitanje [vojne] obavještajne službe”, rekao je. Ukrajinski lider također se usprotivio javnom objavljivanju povjerljivih informacija i rekao kako vjeruje da je curenje informacija išlo u korist Rusiji.

Tagovi: Jevgenij Prigožin, Bahmut, ruska vojska, skupina Wagner, Dmitrij Peskov
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE