GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Silvio Berlusconi

Preminuo Silvio Berlusconi
TAJKUN I POLITIČAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2023 / 12:14
Autor: SEEbiz

RIM - Kako javlja talijanska agencija ANSA, u 87. godini preminuo je Silvio Berlusconi, talijanski medijski tajkun, vlasnik nogometnih klubova, političar i bivši premijer Italije u tri navrata te predsjednik stranke Forza Italia

Najpoznatiji je po vlasništvu nad Mediasetom, najvećom televizijskom kućom u Italiji, te po angažmanu u talijanskoj politici, koji je započeo tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. Bio je premijer Italije u tri navrata, od 1994. do 1995., od 2001. do 2006. i od 2008. do 2011. godine.

Od politike nije odustajao do kraja života te je i u poznim godinama bio politički aktivan. U dubokoj starosti doveo je svoju stranku Forza Italia do participacije u vlasti, a sam Berlusconi izborio se za mjesto u talijanskom Senatu, gornjem domu parlamenta. U Senat je ušao na izborima krajem rujna 2022. godine nakon deset godina zabrane obavljanja javnih dužnosti zbog presude za poreznu prijevaru.

Berlusconi je svoje senzacionalne povratke učinio svojim zaštitnim znakom u talijanskoj politici u posljednja tri desetljeća, koliko je bio aktivan na sceni. U gornji dom talijanskog parlamenta izabran je s više od 50 posto glasova potpore u sjevernom gradu Monzi, u kojoj bio vlasnik tamošnjeg nogometnog kluba.

Neuspješno se pokušao nametnuti kao kandidat za predsjednika početkom 2022. godine. Ipak, zbog brojnih kontroverzi kojima je obilježen nije mogao sakupiti širu podršku na političkoj sceni, nužnu za izbor na tu funkciju. Bio je sklon politički nekorektnom vokabularu u kojem nije prezao od seksizma i homofobije, a u posljednje vrijeme izazivao je zgražanje hvaleći ruskog predsjednika Vladimira Putina i opravdavajući agresiju Rusije na Ukrajinu.

Biografija mu je puna optužbi za korupciju, sukob interesa i raznih skandala koji se vežu za njegov osobni život. Protiv Berlusconija je podignuto više od 30 optužnica za razne prijestupe, uključujući korupciju, utaju poreza, krivotvorenje, prijevare, zlouporabu položaja i nezakonitu financijsku aktivnost. Neka suđenja još su uvijek u tijeku dok su druga riješena sudskim presudama.

Tagovi: Silvio Berlusconi, Mediaset, Milan, Ac mILAN
PROČITAJ I OVO
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
RATNA SREĆA
Ukrajinska vojska izgubila položaje na istoku zemlje
KIJEV - Borbe na istoku Ukrajine su se pogoršale, a ukrajinska vojska povukla se na nove položaje na barem tri mjesta duž bojišnice, rekao je u nedjelju vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
NEOČEKIVANO
Macron: Francuska bi mogla nuklearnim oružjem braniti Europu
PARIZ - Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o europskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u lipnju.
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
PORUKE
Medved: Vjerujem da ćemo se tijekom sljedećeg tjedna dogovoriti s DP-om
ZAGREB - Član HDZ-ovog predsjedništva i tehnički potpredsjednik vlade te ministar branitelja Tomo Medved dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao kako teku pregovori s Domovinskim pokretom za sastavljanje vladajuće većine. Kazao je da se pregovori nastavljaju u ponedjeljak.
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
JASNA PORUKA
Vučemilović: Sa SDP-om i Možemo? Nikad, baš nikad
ZAGREB - Vesna Vučemilović, članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista, oglasila se sinoć na Facebooku i poručila da nikad neće glasati ni za kakav savez sa SDP-om i Možemo.
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
DVOJBE
Kakav Ustavni sud treba Hrvatskoj?
ZAGREB - Njegove zadaće trebaju biti jasnije tako da i građani mogu shvatiti, zašto je on neophodan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE