GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo riječki političar i poduzetnik Hrvoje Burić

Preminuo riječki političar i poduzetnik Hrvoje Burić
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2022 / 16:53
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
RIJEKA - Riječki političar Hrvoje Burić, dugogodišnji gradski vijećnik, preminuo je nakon kratke i teške bolesti u 55. godini života.

Burić je bio član HDZ-a od prvih dana te HDZ-ov vijećnik u riječkom Gradskom vijeću, u koje je izabran prvi puta 2009. godine, u vrijeme kada je riječki ogranak te stranke vodila Vesna Buterin. U svojim vijećničkim mandatima, Burić se profilirao kao jedan od najžešćih i najagilnijih kritičara riječke SDP-ove vlasti i gradonačelnika Vojka Obersnela. To mu je donijelo popularnost u desnim krugovima, tako da je 2013. postao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika te je uspio ući u drugi krug, što 2009. nije uspjelo Vesni Buterin, a to će do današnjeg dana ostati jedan od najboljih HDZ-ovih rezultata na riječkim lokalnim izborima za gradonačelnika.

Tijekom tog vijećničkog mandata, Burić je, nakon unutarstranačkih sukoba, 2016. godine napustio HDZ, i to nakon što je 26 godina bio član te stranke. Nakon toga, na iduće je izbore 2017. godine izašao kao nezavisni kandidat, i za gradonačelnika i sa svojom listom, koja je osvojila respektabilnih 11 posto glasova. U duelu s Vojkom Obersnelom, s kojim je često ulazio u žestoke političke sukobe, uspio je ući u drugi krug, što, pak, nije uspjelo tadašnjem HDZ-ovom kandidatu Kristjanu Staničiću.

Taj će mandat obilježiti previranja među vijećnicima s Burićeve liste koja je u međuvremenu postala stranka Bura, te njihov prelazak u druge tabore. Buru je Hrvoje Burić pokušao profilirati kao nacionalnu stranku, kroz suradnju prvo s Milanom Bandićem, a kasnije i s Miroslavom Škorom, no to nije polučilo nikakav uspjeh. Na posljednjim lokalnim izborima,l Burić je doživio debakl kao gradonačelnički kandidat, a Bura nije uspjela niti prijeći izborni prag i osvojiti mjesta u Gradskom vijeću.

Hrvoje Burić je bio privatni poduzetnik, vlasnik tvrtke koja se bavila faktoringom, odnosno otkupljivanjem i naplatom nedospjelih potraživanja, tj. dugova. Ideološki, bio je predstavnik desnije struje, prvo u HDZ-u, kasnije i s Burom, a njegov politički rad obilježilo je "rovarenje" po riječkim temama i prilično žestoki napadi na Obersnela i riječki SDP, zbog čega su ga poštovali čak i njegovi politički protivnici.

Foto: Novi list

Tagovi: Hrvoje Burić, Vojko Obersnel, Miroslav Škoro, Milan Bandić, Kristjan Staničić
PROČITAJ I OVO
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
NOVA VEĆINA
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
ZAGREB - "Ovo nije dječja igra i svatko tko ovo shvaća kao dječju igru, kao kratki PR potez, jako griješi. Na nama je ogromna odgovornost."
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
TVRDNJE
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dao je izjavu medijima na temu ishoda pregovora oko sastavljanja nove Vlade i formiranja parlamentarne većine.
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
OTKRIĆA
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava upravo daje izjavu povodom dogovora DP-a i HDZ-a oko sastavljanja vlade.
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
POTVRDA
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
ZAGREB - DP i HDZ postigli su "suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade", izvijestio je Marko Milić nakon drugog sastanka ovog tjedna, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata.
China and Serbia are raising relations to a higher level
COOPERATION
China and Serbia are raising relations to a higher level
BELGRADE - China and Serbia have decided on Wednesday to build a community with a shared future, an upgrade of their relations from the comprehensive strategic partnership established eight years ago.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE