GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Bill Richardson.

Preminuo Bill Richardson.
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2023 / 08:41
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Bill Richardson, bivši američki diplomat, kongresmen, ministar energetike i guverner New Mexica, koji je ostavio trag na svjetskoj pozornici osiguravši oslobađanje Amerikanaca i drugih koje su držale razne autokratske vlade, umro je u dobi od 75 godina, objavila je danas njegova zaklada.

Richardson, koji je 2008. neuspješno pokušao postati prvi hispanoamerički predsjednik SAD-a, umro je u snu u svojoj kući u Chathamu, u Massachusettsu, rekao je Mickey Bergman, potpredsjednik zaklade Center for Global Engagement.

“Svijet je izgubio branitelja onih koji su nepravedno bili zatočeni u inozemstvu”, dodao je.

Prozvan je "Indianom Jonesom" američke diplomacije i bio je poznat po odvažnim izravnim susretima s moćnicima na popisu američkih neprijatelja, uključujući pokojnog iračkog predsjednika Sadama Huseina, pokojnog kubanskog vođu Fidela Castra i venezuelanskog Nicolasa Madura.

Sin Meksikanke i Amerikanca, Richardson je od 1982. do 1996. bio demokratski član Zastupničkog doma Kongresa, zatim veleposlanik SAD-a u Ujedinjenim narodima i ministar energetike, oboje za vrijeme predsjednika Billa Clintona. Richardson je izabran za guvernera Novog Meksika i obnašao je tu dužnost od 2003. do 2011. godine.

Zahvaljujući svojoj vještini pregovaranja, uspio je i kao službeni predstavnik Sjedinjenih Država i kao stručnjak za rješavanje problema u privatnim humanitarnim misijama izboriti oslobađanje brojnih ljudi zatočenih u raznim zemljama, uključujući Sjevernu Koreju, Mjanmar, Sudan, Irak, Iran i Kubu.

Richardson je značajno pridonio pregovorima o oslobađanju košarkašice Brittney Griner prošle godine, koja je bila zatočena u Rusiji. Također je igrao važnu ulogu u pregovorima sa Sadamom Huseinom za oslobađanje dvojice Amerikanaca koji su prešli granicu 1995. godine.

Richardsonova spremnost da se sastane s ozloglašenim stranim čelnicima ponekad je izazivala kritike, kao što je bio slučaj 2021., kada su ga neki aktivisti za ljudska prava optužili da je takvim sastankom dao legitimitet mjanmarskoj hunti. Dva tjedna kasnije Mjanmar je na Richardsonov nagovor pustio iz zatvora američkog novinara Dannyja Fenstera.

Jedan je od prvih predstavnika hispanoameričke zajednice koji je dosegao visoku političku dužnost i proglasio se kandidatom za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore 2008. godine, ponovno kao prvi kandidat latinoameričke manjine.

Na kraju se povukao kako bi podržao Baracka Obamu i trebao se pridružiti njegovoj vladi nakon izbora, ali ga je afera s financiranjem kampanje natjerala da odustane od dužnosti ministra trgovine.

Tagovi: Bill Richardson, Bill Clinton, State Department
PROČITAJ I OVO
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
NAPADI
Rusija napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije
MOSKVA - Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
POMOĆ
Amerikanci će Ukrajincima poslati rakete Patriot, ali ne i cijeli sustav
WASHINGTON - Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) najavilo je da će ubrzati isporuku raketa za protuzračnu obranu Patriot i topničkog streljiva Ukrajini.
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
TORNADO
Deseci tornada pogodili središnji dio SAD-a
WASHINGTON - Deseci tornada pogodili su središnji dio Sjedinjenih Država, uzrokujući značajnu štetu i ozlijedivši najmanje tri osobe prema vlastima, piše AFP.
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE