GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povišice traže i probacijski službenici

Povišice traže i probacijski službenici
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2023 / 11:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Probacijski službenici vode bitku za veće plaće. Točnije, da one barem u benefitima budu izjednačene s plaćama njihovih kolega u kaznionicama ili zatvorima, piše u petak Jutarnji list.

Službenik na terenu, naime, koji svakodnevno sam ulazi u domove ubojica, silovatelja, obiteljskih nasilnika i drugih osuđenika, za svoj je posao manje plaćen od službenika tretmana koji u ustanovama rade s pravosudnim policajcem za leđima.

Za svoj posao otežanih uvjeta rada i visokog rizika primaju dodatak od 5 posto, dok kolega u kaznionici za “isto” prima 25 posto dodatka i beneficirani radni staž. U zatvorima i kaznionicama dominantno prevladavaju muškarci, u probaciji žene.

One godinama upozoravaju na nepravedno zakidanje, ministri obećavaju, Vijeće Europe daje preporuke, ali uzalud. Probacijski su uredi brojčano mali. Ukupno imaju 101 službenika, od kojih 90 odlazi na teren, a ostali su u zagrebačkom središnjem uredu.

Sindikalna povjerenica SPH za probacijske urede Tatjana Hip o svemu je napisala dopis i poslala ga na više adresa, među ostalima i ministru pravosuđa Ivanu Malenici te ravnatelju Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimiru Peniću.

Zbog činjenice da u probaciji rade uglavnom žene, pisma su stigla i na adrese saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, kojim predsjeda Marija Selak Raspudić, i pravobraniteljice Višnje Ljubičić.

Dopis je poslan u travnju, ali nitko osim Višnje Ljubičić nije im odgovorio. Pozvala ih je na sastanak, zatražila dopunu dokumenta, i to je zasad to. Nakon upita Jutarnjeg, na koji nije odgovoreno, doznajemo da je zatražila očitovanje ministra Malenice, piše novinarka Jutarnjeg lista Višnja Gotal.

Tagovi: probaciojsdki službenici, probacija
PROČITAJ I OVO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
POST FESTUM
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
ZAGREB - Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu, gdje je komentirao aktualnu političku situaciju i postizborne pregovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE