GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počivalšekova nemoguća misija: Želi milijun novih stanovnika Slovenije u deset godina

Počivalšekova nemoguća misija: Želi milijun novih stanovnika Slovenije u deset godina
MISIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2021 / 12:56
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Zdravko Počivalšek izjavio je da bi mjerama demografske politike u deset godina broj stanovnika u zemlji trebalo povećati sa sadašnjih dva na tri milijuna, što je izazvalo dosta zajedljivih komentara na njegov račun i shvaćeno kao neostvarivo "predizborno" obećanje konzervativnim biračima.

"Naš program će se temeljiti na debirokratizaciji, zelenoj politici, ali i na demografskom pitanju: moramo nešto učiniti kako bi nas kroz deset godina bilo tri milijuna, a ne samo dva kao sada, i to ne politikom doseljavanja", kazao je gostujući u emisiji televizijske postaje Planet-TV ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek.

Počivalšek je izjavu dao povodom osnivanja svoje nove stranke "Konkretno", s kojom će nastupiti na parlamentarnim izborima u travnju iduće godine. Stranku je osnovao nakon gašenja Stranke modernog centra (SMC), koju je do sada vodio. Novom strankom Počivalšek se želi distancirati od lijevoliberalnog profila Stranke modernog centra, koju je osnovao Miro Cerar, te se okupljanjem s nekim vanparlamentarnim desnim i populističkim skupinama predstaviti kao potencijalni ponovni koalicijski partner Janeza Janše.

No, njegova je izjava objavljena i na internetskim stranicama vlade čiji je potpredsjednik, što je izazvalo čuđenje i shvaćeno kao neizravna predizborna promidžba za Počivalšeka, ali i premijera Janeza Janšu, čija stranka se također zauzima za jaču demografsku i pronatalitetnu politiku.

Mnogi su, uz ironične komentare na ministrov račun, upozorili da je povećanje stanovništva za 50 posto u deset godina, uz realnu stopu prirodnog prirasta, u Sloveniji nemoguće, te da je skromno povećanje stanovništva u zadnjih deset godina bilo više rezultat doseljavanja nego neke pronatalitetne politike.

Državni statistički ured objavio je projekciju prema kojoj će se stanovništvo Slovenije povećavati do 2024. godine, kad bi moglo dosegnuti 2.116.000, nakon čega bi počeo polagani trend depopulacije, pa bi 2100. godine u zemlji živjelo oko 1.888.000 ljudi, deset posto manje nego danas.

Tagovi: Zdravko Počivalšek, Slovenci, Janez Janša, stanovništvo Slovenije
PROČITAJ I OVO
Novaković: Povjerenstvo će preispitati činjenice u slučaju Frka-Petešić
NAJAVE
Novaković: Povjerenstvo će preispitati činjenice u slučaju Frka-Petešić
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preispitat će činjenično stanje u slučaju stana predstojnika Ureda predsjednika vlade Zvonimira Frke-Petešića, te odlučiti o daljnjem postupanju, kazala je u četvrtak predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.
Sputnjik V bolje štiti od omikrona od Pfizerova cjepiva
CJEPIVA
Sputnjik V bolje štiti od omikrona od Pfizerova cjepiva
MOSKVA - Malo preliminarno laboratorijsko istraživanje pokazalo je da se razine neutralizirajućih antitijela kod ljudi zaraženih omikron varijantom koronavirusa koji su cijepljeni ruskim cjepivom Sputnjik V nisu smanjile kao kod onih koji su primili Pfizerova cjepiva.
Plenković: Frka Petešić neće dati ostavku; još jedan primjer harange
JASNA PORUKA
Plenković: Frka Petešić neće dati ostavku; još jedan primjer harange
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je kako za sada nema promjena što se tiče covid potvrda, a poručio je i da predstojnik njegova Ureda Zvonimir Frka Petešić neće dati ostavku, da njegovo prebivalište nije relevantna tema, uz ocjenu kako je to još jedan primjer harange i da sada treba podvući crtu.
Plenković: Milanoviću ćemo dostaviti ugovore o kupnji borbenih aviona
PREMIJER
Plenković: Milanoviću ćemo dostaviti ugovore o kupnji borbenih aviona
ZAGREB - Andrej Plenković, hrvatski premijer, na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade kazao je da će predsjedniku RH Zoranu Milanoviću dostaviti ugovore o kupnji francuskih borbenih aviona jer on ima na to pravo.
Beroš: Britanija i Izrael mogu ukidati mjere jer su dovoljno cijepili, mi nismo
PORUKE
Beroš: Britanija i Izrael mogu ukidati mjere jer su dovoljno cijepili, mi nismo
ZAGREB - "Vrlo visoka stopa cijepljenih u Britaniji i Izraelu ostavlja im mogućnost ukidanja restrikcija, ali kod nas, gdje je nedovoljno cijepljenih, struka i dalje preporučuje mjere", rekao je Beroš.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE