GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković umanjuje mogućnost austrijskog veta ulasku Hrvatske u Schengen

Plenković umanjuje mogućnost austrijskog veta ulasku Hrvatske u Schengen
SCHENGEN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2022 / 20:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković umanjivao je u ponedjeljak mogućnost da Austrija blokira ulazak Hrvatske u schengenski prostor, rekavši da vlada u Beču samo odgovara na zabrinutost Austrijanaca zbog ilegalnih migracija.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner više se puta proteklih dana usprotivio proširenju schengenske zone, za koju je rekao da ne funkcionira, što se vidi po povećanom broju tražitelja azila u Austriji.

"Razlog zbog kojeg je Austrija zabrinuta nije Hrvatska, nego povećani broj tražitelja azila u Austriji. Oni na taj način skreću pozornost na nešto što je njima jedna od tri ključne teme u anketama - ilegalne migracije, cijena energenata i inflacija", rekao je Plenković novinarima.

"Idući izbori u Austriji su 2024., ali te teme svakako nalažu vladi da se o njima očituje", dodao je.

Austrija se dosad nije protivila ulasku Hrvatske u šengensku zonu koji se očekuje početkom 2023. Konačnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu.

Plenković je istaknuo da razumije zabrinutost Beča, ali da očekuje potporu i razumijevanje za ono što je Hrvatska učinila ispunjavajući kriterije za članstvo. "Siguran sam da ćemo na kraju biti uspješni", dodao je premijer koji se u srijedu sastaje s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom.

Premijer je također izjavio da nije vidio snimku na kojoj mađarski premijer Viktor Orban u vrijeme održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva nosi šal "Velike Mađarske".

"Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima...Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija", rekao je Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, Schengen
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE