GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Tražio sam što prije deportaciju onih za koje se utvrdi da nisu sudjelovali

Plenković: Tražio sam što prije deportaciju onih za koje se utvrdi da nisu sudjelovali
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2023 / 12:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prva sjednica Vlade nakon tri tjedna održava se, kako su izvijestili iz Banskih dvora, danas u 12h u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Na dnevnom je redu, među ostalim, informacija o aktualnom stanju vezanom za potres, prijedlog izmjena Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, nekoliko odluka vezanih za financiranje obaveznih udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike te o financiranju prijevoza srednjoškolaca i drugo..

Vezano uz sastanak s turističkim sektorom krajem srpnja Plenković je rekao da se predstavio novi Zakon o turizmu. “Dosadašnji tijek sezone je odličan. Ostvareno je osam posto više dolazaka nego prošle godine, a predsezona je bila jedna od najboljih te se reflektirala na kontinentalni turizam”, rekao je na početku.

Vremenske nepogode i velike količine oborina naveo je kao drugu važnu temu, spomenuo je štete od poplava. “Više od 5.000 pripadnika raznih službi, od vojske preko vatrogasaca do civilnih službi poput HGSS-a, sudjelovali su i pomagali nakon nevremena”, rekao je Plenković i dodao da su poslali pomoć Sloveniji gdje je u poplavama šest osoba poginulo.

“Suočavanje s afričkom svinjskom kugom također je bila važna tema, situacija je najteža u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Usvojen je program potpore sektoru svinjogojstva”, istaknuo je.

“Još imamo problem s hrvatskim državljanima pritvorenim u Grčkoj. Najoštrije osuđujemo navijačko nasilje i huliganizam, takvo ponašanje predstavlja negaciju sporta, čini štetu ugledu Hrvatske i važno je osuditi huliganstvo i nasilje. Jednako tako, bez obzira o čemu se radi, pružamo maksimalnu pomoć svim hrvatskim državljanima, pa tako i njih kojih je više od sto. Naša diplomacija je angažirana od prvog dana, u stalnoj smo komunikaciji i na premijerskoj i ministarsoj razini. Štitit ćemo hrvatske državljane i pružati im konzularnu i pravnu pomoć. Izrazio sam u razgovoru s grčkim premijerom sućut zbog smrti navijača bez prejudiciranja krivnje, ali sam zatražio da se navijačima u pritvoru osigura sigurnost, da proces bude pravedan i brz, a da s obzirom na činjenicu da nije svih stotinjak jednako odgovorno, da se što prije deportiraju u Hrvatsku oni za koje se utvrdi da nisu sudjelovali. Naše će službe komunicirati s grčkim vlastima, pružiti potporu. Podsjećam, riječ je o sudskom postupku o čemu odlučuju grčki sudovi, a mi ćemo biti angažirani i u konaktu s roditeljima.”

Naglasio je da mu je drago što je u roku riješen izbor čelnika VSOA-e.

“Zakon o hrvatskom jeziku predstavljen je prije dva tjedna. Trenutno je u javnom savjetovanju”, rekao je Plenković i zahvalio svima te istaknuo da nakon savjetovanja ide u Hrvatski sabor.

Osvrnuo se i na neradnu nedjelju i inicijativu pokretanja sajamskih dana: “Cilj je naći balans između poslovnog i privatnog života. U zakonu je naznačeno što sajmeni dani znače i tu nema dilema. Kroz određeno vrijeme će sve doći na svoje, brojne europske zemlje imaju reguliran rad nedjeljom i njihovi su građani to prihvatili. Ne vidim to kao problem za hrvatsko društvo.”

Tagovi: Andrej Plenković, Bad Blue Boys, Grčka
PROČITAJ I OVO
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
PREGOVORI
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
ZAGREB - Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a.
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
OČEKIVANJA
Anušić o pregovorima s DP-om: HDZ će brzo sastaviti Vladu
NOVA GRADIŠKA - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune" u Novoj Gradiški, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
PORUKE
Grbin nakon pregovora: Odluka što i kako dalje je na DP-u
ZAGREB - Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, pred kamere je stao šef SDP-a Peđa Grbin.
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
PORUKE
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je danas uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE