GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o Dobroniću: Nanosi nam političku štetu. To ne može!

Plenković o Dobroniću: Nanosi nam političku štetu. To ne može!
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2023 / 17:04
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u Bruxellesu na samitu EU-CELAC-a s predsjednicima Čilea i Argentine, zemljama s velikom hrvatskom dijasporom. U izjavi za medije osvrnuo se i na aktualne događaje u Hrvatskoj

Dotaknuo se plinske afere i štrajka u pravosuđu, kao i zahtjeva oporbe za izvanrednom sjednicom Sabora.

'Oporba ima pravo koristiti sve mehanizme nastupanja, kao i predsjednik Republike. Čuli ste njegov stav o inicijativi. Prošlog smo tjedna imali više od sedam sati u Saboru na Odboru za gospodarstvo. Svi koji su bili podnijeli su pismena izvješća. To je pokazalo stav hrvatske Vlade da nam je u cilju rasvijetliti situaciju s viškovima plina. Ne vidim da bi se nešto novo moglo saznati na plenarnoj raspravi', rekao je, prenosi N1.

Što se tiče pravosuđa, podsjetio je da je politika Vlade išla za povećanjem kvalitete života.

'Postigli smo dogovor da se zbog posebnih uvjeta, krize, prije nego što Sabor donese novi Zakon o plaćama državnih i javnih službi, da jedan trajan dodatak kao ulog ubuduće veće plaće. Zato apeliramo da realno pogledaju što je sve Vlada učinila da im kvaliteta života bude bolja. Odluka prošli tjedan nije donesena olako, šest tjedana smo razgovarali s predstavnicima sindikata. Ministar je nudio niz rješenja, i dalje smo otvoreni za razgovore. Želimo da pravosuđe funkcionira. To sigurno nije razlog za izvanrednu sjednicu Sabora, jer to je možda neuobičajena, ali normalna situacija gdje ljudi traže nešto više od ponuđenog', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na istup predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

'Predsjednik Vrhovnog suda nije političar niti dio izvršne vlasti niti sindikalni povjerenik, a to se može iščitati iz njegovog nastupa i to ide preko onoga što bi bila skrb o funkcioniranju sudstva, a to po meni nije dobro. Dovodimo se u situaciju da izvršna vlast ne bi smjela ni riječ reći sudstvu, a sudstvo se može staviti u cipele svih i prebacivati teret odgovornosti na nas. On je jučer u izjavi rekao veliku politikantsku izjavu koja je za mene laž – da je Vlada poslala specijalnu policiju na štrajkaše, što je potpuna neistina. Da si predsjednik VS-a dopušta politikantsku tezu i narativ oporbe te nanositi nama političku štetu, to ne može. Neprihvatljivo mi je da predsjednik VS-a sebi dopušta takvu diskvalifikaciju vlasti i de facto politički napad na Vladu. Nastavit ćemo dijalog dok ne pronađemo rješenje', poručio je Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, Zoran Milanović, Radovan Dobronić
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
HDZ I OPORBA
Plenković: Milanović je mali miš, nastojimo približiti stavove s DP-om
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer obraća se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
SLIKOVITO
Raspudić: Prije bih se poturčio nego podržao Plenkovićev HDZ
ZAGREB - Novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić danas je na N1 televiziji govori o pregovorima o sastavljanju većine.
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
OPTUŽNICA
Banožić optužen na dan kad su stigli Rafalei
ZAGREB - Gotovo pola godine nakon što je u prometnoj nesreći ubio 40-godišnjeg Gorana Šarića, vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Optužnica je podignuta 25. travnja, na dan kada su Rafalei stigli u Hrvatsku.
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE