GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Neradna nedjelja je ispunjenje našeg predizbornog obećanja

Plenković: Neradna nedjelja je ispunjenje našeg predizbornog obećanja
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2023 / 19:37
Autor: SEEbiz / N1 info

ZAGREB - U ponedjeljak se u Zagrebu održava sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a, a izjavu je nakon sjednice dao predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

“Osvrnuli smo se na najbitnije – 10 obljetnica članstva u EU, u plusu smo 10,7 milijardi eura. Razgovarali smo i o projektima koji su realizirani u ovih nekoliko godina, od Pelješkog mosta do LNG-a i zaključili s današnjim sastankom u Vladi koji se odnosio na rezime trošenja europskih sredstava”, započeo je premijer Plenković.

Najavio je prezentaciju o trošenju sredstava Fonda za solidarnosti te dokument o naučenim lekcijama koje će uputiti EK sa sugestijama kako da se poboljša zakonski okvir za trošenje sredstava kada je riječ o elemntarnim nepogodama poput potresa koji je Hrvatska doživjela.

“Mi da smo samo vraćali u prijašnje stanje imali bi nisku protupotresnu zaštitu zgrada, sve bi bilo krhko kao prije i stoga smo se odlučili na konstrukcijsku obnovu”, objasnio je Plenković.

Zahvalio se svima koji su i na razini Vlade, ministarstava i pojedinih korisnika pridonijeli tome da se sredstva maksimalno iskoriste.

Osvrnuo se i na novi Zakon o radu i novi režim o radnim nedjeljama, pri čemu će 16 nedjelja u godini biti radno. “S ovim smo ispunili naše izborno obećanje. Smatram da je ovo veliki iskorak u ravnoteži poslovnog i obiteljskog života i siguran sam da ćemo se vrlo brzo navići na novi režim.”

Izrazio je sućutu obiteljima poginulih u Varaždinskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji nakon nasilnih događaja. “Nastavit ćemo s aktivnostima policije.”

Govorio je i o situaciji u VSOA-i. “Radi se o jednostavnoj situaciji, uglasili smo se da će Kinder biti razriješen, a na toj smo dužnosti zadržali dok se ne postigne dogovor o nasljedniku. Ministar obrane je predložio generala Miju Validžića.”

“Stav Vlade je da mjesto treba popuniti, predloženi kandidat je kompetentan, riječ je osobi koju je predsjednik RH nedavno predložio za dužnost na kojoj se sada”, dodao je, navodeći da nacionalna sigurnost nije ugrožena.

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot upozorio je na situaciju sa skladištenjem plina, navodeći da je HEP u nekim situacijama dnevno gubio i po 500.000 eura.

“Nemam pojma što je govorio netko iz oporbene stranke, nit sam to čuo niti se imam vremena baviti njima”, započeo je predsjednik Vlade, navodeći da je Hrvatska prošla kroz energetsku krizu koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu.

“Zatražili smo od ministra gospodarstva da vidi o čemu se radi i sukladno tome očekujemo prijedlog”, rekao je Plenković. “Razgovarat ćemo o tome s nadležnim ministrima.”

Premijer se osvrnuo i na stanje u sudstvu, štrajk službenika i namještenika i izjave predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji je upozorio da je sustav pred slomom.

“Te teze o sustavu pred slomom u varijanti da cijelo vrijeme imamo kartu sudova da oni koji nas promatraju smatraju da imamo previše sudova i sudaca… Ne vidim nikakvu problematičnu situaciju u smislu funkcioniranja sudstva niti je ta tema dizana do prije dva mjeseca. Povećavali smo plaće za pravosudne dužnosnike, svi su službenici i namještenici u okviru pravosuđa dobivali povećanja plaća sukladno kolektivnom pregovaranju”, kazao je.

“Razumijem želju za većim plaćama, ako je postojao jedan cilj ove Vlade to je povećanje plaća”, dodao je Plenković.

Tagovi: Andrej Plenkocić, neradna nedjelja, trgovina
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE