GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pijete li flaširanu vodu? Nakon ovog teksta ćete dobro razmisliti...

Pijete li flaširanu vodu? Nakon ovog teksta ćete dobro razmisliti...
VODA I OKOLIŠ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 08:15
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Reputacija flaširane vode u Europi kao luksuznog artikla koji ima bolji okus i čišću od vode iz slavine trebala bi biti dovedena u pitanje, kažu znanstvenici u novom izvješću UN-a.

Industrija flaširane vode je u procvatu, nakon povećanja od 73% u razdoblju 2010.-2020. Ovo povećanje povećava pritisak na sve manje zalihe podzemne vode u Europi i drugdje, prema istraživačima. Plastika koja se koristi u bocama također pridonosi onečišćenju. Autori izvješća tvrde da bi trebalo pronaći alternative za pakiranje i da bi globalno trebalo donijeti snažnije politike o vodi.

Svake minute u svijetu se proda više od milijun boca vode. Industrija je jedna od najbrže rastućih u svijetu, s povećanjem prodaje od 73% između 2010. i 2020. Ali u svijetu sve većeg broja suša i onečišćenja povezanog s plastikom, UN je izrazio zabrinutost uoči Svjetskog dana voda Srijeda.

Dok je poljoprivreda i dalje najveći potrošač podzemnih voda, mnoge tvrtke za flaširanu vodu također je koriste kao izvor diljem Europe, dodajući pritisak na ovu opskrbu, tvrdi UN. Zalihe podzemne vode u Europi ostale su niske od 2019. zbog ponovljenih suša, a jedna je austrijska studija zaključila da je "situacija s vodom postala vrlo nesigurna".

Flaširana voda predstavlja vitalni izvor za ljude gdje nedostaju pouzdane lokalne zalihe. Ali u SAD-u i Europi, na koje se odnosi 40% potrošnje, flaširana voda često se smatra luksuznim artiklom koji je zdraviji od opskrbe vodom, sugerira UN.

Njemačka u Europi troši najviše flaširane vode, na nju godišnje potroši između 4,6 i 18,6 milijardi eura. Francuska, Španjolska i Italija troše flaširane vode u vrijednosti od 1,8 do 4,6 milijardi eura godišnje. No podaci o potrošnji nisu dostupni za veći dio Europe, uključujući baltičke i mnoge balkanske države, Austriju, Češku i Slovačku.

Svake godine proizvede se oko 600 milijuna plastičnih boca, a oko 25 milijuna tona tog plastičnog otpada odlazi na odlagalište ili se odlaže. Boce za vodu za jednokratnu upotrebu čine 5,5% ukupne proizvedene plastike, prema podacima UN-a. Alternativa koja se široko koristi još se nije pojavila, pa će se ova razina plastičnog onečišćenja vjerojatno nastaviti, zaključuje se u izvješću.

Znanstvenici tvrde da treba dovesti u pitanje percepciju na globalnom sjeveru, pojačanu marketingom, da je flaširana voda luksuz i sigurnija od većine opskrbe vodom. Na globalnom jugu, gdje možda nedostaju zalihe vode, pozivaju vlade da uspostave protokole za sigurnu vodu, s nadom da će smanjiti ovisnost o flaširanoj vodi.

Tagovi: flaširana voda, voda, zaštita okoliša, podzemne vode, održivost, Ujedinjeni narodi
PROČITAJ I OVO
Vlak se zapalio u tunelu u Austriji, evakuirane stotine putnika
NESREĆA
Vlak se zapalio u tunelu u Austriji, evakuirane stotine putnika
BEČ - Nekoliko stotina putnika moralo je biti evakuirano iz vlaka koji se zapalio u tunelu u austrijskoj pokrajini Tirol.
Vučić: Sad je jasno, imat ćemo prijevremene izbore
PORUKE
Vučić: Sad je jasno, imat ćemo prijevremene izbore
BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u izvanrednom obraćanju javnosti otkrili su što slijedi u bliskoj političkoj budućnosti Srbije. Građane čekaju prijevremeni izbori, ali i vrlo vjerojatno nova osoba na premijerskoj poziciji.
Istočnu obalu SAD-a prekrio dim iz kanadskih šumskih požara
ZAGAĐENJE
Istočnu obalu SAD-a prekrio dim iz kanadskih šumskih požara
NEW YORK - Škole diljem istočne obale SAD-a otkazale su vanjske aktivnosti, zaustavljeni su letovi i milijuni Amerikanaca su primorani ostati u svojim domovima u srijedu dok se dim iz kanadskih šumskih požara spušta prema jugu, prekrivši gradove gustom žućkastom izmaglicom.
Rusi o Vučiću: Niti je on Erdogan, niti je Srbija Turska
RUSIJA.SRBIJA
Rusi o Vučiću: Niti je on Erdogan, niti je Srbija Turska
BEOGRAD - Ruski medij RIA Novosti objavio je veliki tekst o tome kako je "Beograd naučio Rusiju lekciju", a u kojem se autor David Narmania osvrnuo na naovode o isporuci srpskog oružja Oružanim snagama Ukrajine.
Uskok podigao optužnicu protiv Mamića i osječkih sudaca
OPTUŽNICA
Uskok podigao optužnicu protiv Mamića i osječkih sudaca
ZAGREB - Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića, Ante Kvesića, braće Zdravka i Zorana Mamića, poduzetnika Drage Tadića i Vekićeve prijateljice Nataše Sekulić zbog primanja i davanja mita te trgovanja utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE